Al voltant d'un miler de persones -diversos milers segons els organitzadors i 650 segons la Guàrdia Urbana- es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat, en suport del caràcter plebiscitari dels comicis catalans del 27 de setembre i de la Diada de l'11-S.

L'endemà que el president català, Artur Mas, signés el decret de convocatòria de les eleccions, les entitats "mnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), a través de la plataforma Ara és l'hora, van convocar una concentració en la qual es va desplegar una pancarta gegant amb el lema «11-S, omplim la Meridiana /27-S, guanyem la república catalana».

«Aquestes no seran unes eleccions autonòmiques, sinó que seran aquest plebiscit del poble de Catalunya que no van voler que fos el 9-N», va destacar el manifest llegit pels organitzadors, que van instar els assistents a tornar a acudir a la plaça Sant Jaume el 27-S per «celebrar» la victòria de l'independentisme, van dir.

Entre els assistents es van poder veure algunes cares conegudes com el músic Lluís Llach, el president de la plataforma Súmate, Eduardo Reyes, o el dirigent de CDC Jordi Turull, tots ells membres membres de la candidatura unitària Junts pel Sí, que agrupa CDC, ERC i les entitats independentistes.

Hi van intervenir també el president de l'ANC, Jordi Sànchez; el vicepresident d'"mnium Cultural, Jordi Cuixart; i l'actor i productor teatral Joan Lluís Bozzo, que va assegurar en el seu discurs: «Aquesta vegada no estem disposats a perdre».

En declaracions als mitjans, Sànchez va explicar que aquesta concentració era per «celebrar la convocatòria de les eleccions que per a molts ciutadans tindrà un caràcter plebiscitari», i va qualificar la pròxima Diada de la «més transcendental dels últims anys», per a la qual ja hi ha 110.000 inscrits, va relatar.

«Serà una Diada oberta a tots els ciutadans, no serà un acte electoral de cap formació política. Estem absolutament segurs que hi cabrà tothom, tant els partidaris de la independència com del dret a decidir tindran el seu espai», va dir Sànchez.