El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat aquest dilluns al matí que hi ha un "preacord" per intentar restablir una "unitat tècnica" de totes les formacions favorables a la consulta i el 9-N. Homs ha admès que el pacte parteix de l'acceptació per part de l'executiu de la majoria de les condicions que havia posat la CUP per donar suport al procés participatiu anunciat pel president, Artur Mas. El portaveu ha esperat que la resta de partits s'hi sumin, sense voler concretar quines formacions han mostrat ja la seva predisposició. Homs també ha anunciat que Mas iniciarà una ronda de contactes en breu amb tots els líders dels partits favorables al dret a decidir.

Després que David Fernández (CUP) hagi anunciat a Catalunya Ràdio que el Govern havia acceptat la majoria de les seves condicions per donar suport al 9-N de Mas, Francesc Homs ha volgut ampliar aquestes negociacions a la resta de formacions partidàries de la consulta. Sense voler concretar amb qui s'ha tancat aquest "preacord", el portaveu del Govern ha assegurat que "estem en condicions de restablir i recompondre una unitat tècnica de cara al 9-N" en base al "mínim comú denominador que es pot assolir, sent pràctics".

Amb tot, Homs no ha volgut respondre si aquest prepacte estava acceptat per ERC, ICV i EUiA. "No entraré en detalls", ha dit, tot afegint que el "preacord" ha de "ser ratificat" per les diferents formacions. El que sí ha reconegut Homs és que aquest llistat de punts comuns parteix d'haver "acceptat" la majoria de les propostes de la CUP per al 9-N.

El "preacord", doncs, concreta el compromís del Govern per "crear un òrgan tècnic amb membres dels partits que comprovi in situ l'operativa per fer possible 9-N, activar una comissió que controli el desplegament de la consulta les campanyes institucionals i activar les comissions territorials, garantir la seva pluralitat en la representativitat, compartit totes les campanyes institucionals, explicar amb tot el detall tot l'operatiu, dissenyar i executar un cronograma sobre totes les fases del desplegament de la consulta, organitzar i vehicular la crida a la participació d'observadors internacionals i garantir un programa d'acollida per abans, després i durant el 9-N, articular una campanya de debat arreu amb la col·laboració del món local, el compromís per escrit del Govern amb la ciutadania que ha expressat la voluntat de fer possible el 9-N, que el Govern es faci responsable de qualsevol incidència i davant qualsevol alteració assumirà la responsabilitat única i es compromet a debatre totes les opcions alternatives". Si les formacions "ratifiquen" aquest acord, les condicions es posarien en marxa, segons Homs, "demà mateix".

El portaveu del Govern ha situat en aquests punts els "mínims comuns" que podrien fer tornar als partidaris del 9-N a una "unitat tècnica" que, segons ells, permetria que es tornès a visualitzar una força d'acció conjunta sense que cap partit hagi de "canviar el judici polític que han fet del 9-N". "Quan les coses s'esqueren, no es recomponen en un minut sinó que s'han de fer passes que orientin la recomposició. I és la manera de tenir menys discussions polítiques, anant a per les coses operatives i poder mantenir aquest compromís amb el 9-N", ha valorat Homs.

Les condicions de l'ANC i Òmnium i la posició d'Herrera

Pel que fa a les condicions que l'ANC i Òmnium van posar sobre la taula diumenge a l'acte central de la campanya d'Ara és l'hora, Homs no ha volgut concretar si el Govern i Mas tenen previst convocar les eleccions que reclamaven abans de tres mesos. "Nosaltres aenem a totes les opinions, però ara el dilema és que hi ha uns senyors a Madrid que no volien que votéssim i el 9 de novembre hi haurà urnes. Que cadascú triï", ha comentat.

En relació, també, a aquesta voluntat de l'executiu d'escoltar a tothom favorable a la consulta, Homs ha anunciat que el president de la Generalitat està tancant una ronda de contactes amb els partits del dret a decidir.

Un dels líders que més discrepàncies amb Mas ha mostrat darrerament ha estat el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que ha deixat caure que podria no participar de la votació del 9 de novembre. En aquest sentit, Homs ha volgut replicar-li situant aquesta posició al mateix nivell que la dels presidents de Ciutadans, Albert Rivera, i el PPC, Alícia Sánchez-Camacho. "No tinc cap interès en buscar contradiccions i tothom és ben lliure de compartir o no les coses. El senyor Herrera és ben lliure de dir que no anirà a votar, com Camacho o Rivera. No s'obliga a res ni a ningú el 9-N", ha sentenciat.