El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha negat cap saturació a les urgències dels hospitals públics i ha atribuït la reobertura de 160 llits tancats finalment reoberts a una planificació de cada centre que s'ha modificat en funció "de les necessitats". Ruiz ha desvinculat aquest desajustament "de les retallades" i ha assegurat que això "passa cada any". Em deixa "perplex" que sigui tema "de debat polític". Segons les dades presentades al Parlament, aquest estiu s'han atès un 1,4% menys de pacients que l'any passat però aquests han requerit un 1,4% més d'ingressos. Salut ha anunciat la instal·lació de pantalles a urgències abans de desembre per informar als pacients del temps d'espera.

El conseller de Salut ha comparegut aquest dimecres al Parlament, un mes abans del previst per fer balanç del funcionament del sistema sanitari, i explicar la situació a les urgències dels hospitals públics. Segons ha explicat, cada centre programa des de fa anys quants llits necessitarà durant el període d'estiu. Aquesta previsió és susceptible de ser modificada en funció de la demanda que després té lloc.

Aquest estiu, en els hospitals catalans ha calgut reobrir 160 llits que estaven tancats perquè no s'havia planificat que podria ser necessari tenir-los disponibles. El desajustament entre demanda i recursos previstos és un fet "normal" que passa "cada any" i per aquest motiu Ruiz s'ha mostrat "perplex" que s'hagi convertit en un tema "de debat polític".

Les imatges de pacients als passadissos o pendents de ser traslladats a planta es corresponen amb persones "que ja han estat ateses", remarca el director del CatSalut, Josep Maria Pedrosa. En aquestes zones, a més, ja poden ser "monitoritzats" de la mateixa manera en què ho serien "en un llit de planta". Ruiz sí ha explicat que les urgències de l'hospital de la Vall Hebron necessiten una "reforma", la segona que es farà, perquè el seu funcionament encara no és l'adequat.

Segons les seves dades, aquest estiu s'han atès un 1,4% menys de pacients als serveis d'urgència. Però d'aquests s'han un 1,4% més que l'any anterior han hagut de ser ingressats.

Pantalles a les sales d'espera

El conseller ha promès que al mes de desembre a les sales d'espera d'urgències de tots els hospitals catalans hi haurà pantalles que informaran als pacients, "ja atesos" en la fase de triatge, dels temps que els resta per ser tractats. Més endavant, està previst també que es faciliti informació sobre les cues als hospitals més propers, per si els pacients prefereixen canviar-se.

Ruiz també ha demanat que es faci la màxima difusió de l'aplicació '061 CatSalut respon' que incorporarà en el futur aquesta informació i, per tant, els pacients que es dirigeixin a urgències ja la coneixeran abans d'arribar a l'hospital.