El president de la patronal catalana Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va demanar ahir que es buidin de contingut les diputacions provincials i que siguin gestionades per la Generalitat o pels consells comarcals. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Gay de Montellà va opinar que les diputacions provincials haurien de desaparèixer i "si formalment, des d'una vessant constitucional avui no és possible, el que s'ha de fer és buidar-les de continguts i que sigui purament una administració d'entrada i sortida i s'administri a través del govern català, a través de les conselleries i consells comarcals". Preguntat sobre la seva opinió sobre la convocatòria d'una consulta sobre el dret a decidir de Catalunya, Gay de Montellà va assegurar: "No tenim un posicionament, nosaltres hem de parlar d'economia, de creixement, i en tota la resta hem de ser respectuosos", encara que va puntualitzar que "el primer que hem de fer és sortir d'aquesta situació (econòmica) tan complexa que tenim".

Preguntat si és partidari de limitar els sous dels alts executius, com ha fet Suïssa, el president de la patronal va apostar per "la transparència" de les remuneracions tant en l'àmbit de les institucions públiques com privades i es va mostrar a favor d'"una reconducció natural dels excessos del sector públic i privat, sobretot en el sector financer". Malgrat això, va defensar que "si volem tenir bons executius, els hem de pagar bé" i "els hem de premiar perquè ens han de portar el millor a les companyies" perquè "si no els paguem bé a Catalunya se n'aniran a Corea, a la Xina o als EUA, perquè estem globalitzats en tot".

Les pensions

Gay de Montellà també va donar

la seva aprovació al decret-llei del Consell de Ministres que restringeix l'accés a la jubilació anticipada. L'augment de l'esperança de vida i l'actual context de crisi, amb un 26% d'aturats són per a Gay de Montellà, alguns dels molts motius que fan "imprescindible" la mesura i garantir així la "viabilitat" del sistema de pensions. El representant de la patronal va assenyalar que si no es modifica l'actual model de pensions "en 25, 30 o 50 anys hi haurà una fallida total", va advertir. La mesura aprovada aquest divendres en Consell de Ministres preveu que els treballadors que vulguin acollir-se anticipadament a la jubilació hauran d'esperar fins els 65 anys, quan fins ara l'edat mínima era de 63. Precisament, 63 és ara l'edat mínima en el casos que la jubilació s'hagi d'agafar obligatòriament, ajornant en dos anys l'edat mínima. El govern espanyol vol estalviar amb aquesta renovació del model de pensions uns 4.500 milions d'euros.