La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha exigit aquest dilluns a Mas que formi un nou Govern que aposti per dialogar amb Rajoy i que no s'envolti d'un "nucli dur de talibans". "El senyor Mas ha de prioritzar el nomenament de consellers que puguin estendre ponts amb altres formacions polítiques i especialment amb el govern espanyol", ha detallat Sánchez-Camacho. "Crec que no es pot caure en el nucli dur de talibans, els més radicals, que només es dediquin a la confrontació, la divisió i l'enfrontament permanent per comptes de buscar solucions als problemes", ha continuat la líder del PPC, que ha apostat també per reduir en un 30% les conselleries, d'11 a 8, i suprimir la vicepresidència.

"La vicepresidència del Govern creiem que no ha estat operativa", ha puntualitzat Sánchez-Camacho, que ha detallat quines serien les 8 conselleries proposades pel PPC: Economia, Innovació i Ocupació; Hisenda i Administracions Públiques; Salut, Benestar Social i Família; Educació, Cultura i Esport; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Política Territorial, Transport, Habitatge i Medi Ambient; Interior, i Justícia. "És a dir, 8 conselleries més el president del Govern, 9, i no 12 com fins ara", ha assenyalat la presidenta popular, que també ha parlat de "racionalitzar" l'alt nombre d'alts càrrecs i assessors de les conselleries.

Submissió a ERC

Paral·lelament, la presidenta del PPC ha lamentat novament que el nou Govern estarà condicionat "per la política i els consellers proposats per ERC i la capacitat de veto de Junqueras". "Avui pren la possessió el president oficial però el president a l'ombra és Junqueras, que marca l'agenda política catalana", ha criticat Sánchez-Camacho, que considera que Mas encapçalarà el govern de CiU "més feble, més inestable i més sotmès als republicans" de la història. Segons la líder del PPC, el Govern serà un nou tripartit (CDC, UDC i ERC) que hauria d'evitar cometre els mateixos errors de "repartiment de quotes" que els dos anteriors encapçalats per Pasqual Maragall i José Montilla.

"La prioritat ha de ser la sortida de la crisi i el senyor Mas encara és a temps de recapacitar i rectificar el pacte amb ERC. Crec que Mas ha iniciat un camí equivocat, i va d'error en error", ha manifestat Sánchez-Camacho. "I ara cometrà un darrer error nomenant els consellers més radicals, els del pinyol, que no buscaran establir ponts amb el govern d'Espanya sinó tensar més la corda amb el govern de Mariano Rajoy", ha pronosticat la presidenta del PPC, que ha reivindicat el "paper cabdal" dels populars catalans per millorar aquesta relació entre els dos governs. "Nosaltres som la vertadera oposició, una oposició constructiva que diu a Mas que s'està equivocant i la prioritat no és la independència sinó la sortida de la crisi", ha reblat.

Informes policials

Sobre els presumptes informes alegals de comandaments policials contra polítics catalans revelada pel diari 'El País', Sánchez-Camacho s'ha mostrat partidària que totes les investigacions policials continuïn el seu curs. "S'ha de seguir investigant policial i judicialment i s'ha d'arribar al final dels processos amb les responsabilitats civils, penals i polítiques que corresponguin", ha comentat la líder del PPC, que no ha volgut entrar en més detalls però ha recordat que tant CDC, amb el cas Palau, com UDC, amb el cas Pallerols, estan esquitxades per presumptes casos de corrupció per finançament irregular.

"Per tant, els dos partits de govern tenen un cas de corrupció a la justícia. Així que qualsevol altra informació que s'afegeixi per via judicial doncs que arribi fins al final i que tingui les responsabilitats que correspongui", ha finalitzat Sánchez-Camacho.