El president d'Israel, Shimon Peres, ha expressat aquest dimecres al secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, la seva voluntat de "col·laborar amb Catalunya en els àmbits polític, econòmic i institucional". En una reunió que han mantingut a Jerusalem, Pujol ha exposat a Peres la situació de Catalunya i "la voluntat de CiU d'exercir el dret a decidir i la necessitat d'un pacte fiscal que permeti recaptar els impostos". En aquest sentit, el líder de CDC ha donat a conèixer al mandatari israelià "la voluntat de participar en els afers globals com a país conegut i reconegut, perquè els afers del món són els nostres afers". "La referència de Catalunya és Europa i és el món", ha assenyalat Pujol.

Pujol ha viatjat aquest dimecres a Jerusalem per conèixer el conflicte entre Israel i Palestina i per explorar vies de col·laboració econòmica amb Catalunya. En una reunió que ha mantingut amb Peres a la Beit Ha Nassi, la residència presidencial, Pujol ha exposat la situació política i econòmica de Catalunya i el projecte de CiU pel país. En aquest context, segons ha detallat CDC en un comunicat, Pujol ha parlat de "la voluntat d'exercir el dret a decidir i la necessitat d'un pacte fiscal" per Catalunya. Respecte aquest fet, Peres ha afirmat que "Catalunya com a poble té velles aspiracions però percebo noves formes d'actuació".

Pujol també ha fet referència a les eleccions generals del 20 de novembre i ha assegurat que la cita electoral "canviarà el rumb de les coses" a l'estat espanyol. Així mateix, ha fet incidència en el recent anunci de cessament definitiu de l'activitat armada per part d'ETA.

De la seva banda, Shimon Peres ha manifestat a Pujol el seu interès en col·laborar econòmicament amb Catalunya. "Som amics de Catalunya i tenim interès a col·laborar-hi en el màxim d'àmbits possibles, des dels camps polític, econòmic i institucional", ha remarcat Peres, que s'ha referit en concret al camp de la nanotecnologia i en establir intercanvis empresarials.

Respecte al conflicte entre Israel i Palestina, el president israelià ha destacat que actualment s'estan incorporant "nous lideratges, noves idees i noves solucions" i ha assegurat que "la vella política s'ha acabat, ara cal una nova política".

Pujol, que ha viatjat acompanyat de Víctor Terradellas, secretari de relacions internacionals de CDC; Marc Gafarot, assessor de la secretaria de relacions internacionals, i Leon Amiras, president del Fòrum ARCCI (Associació de les relacions culturals Catalunya-Israel) i president del Col·legi d'advocats de Jerusalem, també s'ha reunit amb empresaris i representants polítics de les diferents forces que integren el Parlament israelià i ha visitat la seu del Parlament, on ha estat rebut pel seu president, Rubi Rivlin.

Pujol ha obsequiat Peres amb una reproducció del llibre 'Haggadah', una obra editada a Barcelona l'any 1350 que parla de la sortida dels israelians d'Egipte.