Tres dels 22 identificats pels Mossos d'Esquadra pel bloqueig del Parlament del passat 15-M han estat traslladats a la comissaria de la Zona Franca de la policia catalana, on se'ls ha lliurat la citació per anar a declarar davant de l'Audiència Nacional aquest dijous. Així ho ha explicat l'advocat d'un dels detinguts, Jaume Asens, que ha qualificat "d'escarni públic" que s'hagi decidit detenir els idenficats per lliurar-los la citació del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Se'ls acusa d'un delicte contra els alts organismes de l'Estat, que estan castigats pel codi penal amb penes d'entre tres i cinc anys de presó.

Els Mossos d'Esquadra han començat a detenir aquest dilluns els 22 identificats com a responsables del bloqueig del Parlament del passat 15 de juny. Uns fets en els quals alguns diputats van ser insultats i sacsejats i fins i tot bona part del Govern, inclòs el president de la Generalitat, Artur Mas, va haver d'accedir al Parc de la Ciutadella en helicòpter.

Per la comissaria de la Zona Franca de la policia catalana hi han passat tres dels identificats, que han estat detinguts i se'ls ha lliurat la citació per declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional, després de negar-se a declarar a les dependències policials. Segons l'advocat d'un d'ells, Jaume Asens, la citació és per dijous. D'entre aquests detinguts, a un d'ells se l'ha anat a buscar a la feina i un altre d'ells al domicili, segons l'advocat.

Asens ha denunciat que l'operació policial és un "escarni públic", ja que podrien haver-los citat "sense necessitat de deternir-los" ni d'organitzar aquest dispositiu. De fet, ha qualificat "d'una mica irregular" la manera com s'ha procedit a fer aquestes detencions, tot i que ha evitat qualificar-les d'il·legals, i ho ha atribuït a una decisió "mediàtica" i per "donar un missatge de contundència".

Identificats per les gravacions

Les imputacions s'han produït després que el jutge Velasco sol·licités a la policia autònoma catalana que identifiqués les persones que van participar en aquests fets i que li enviessin les imatges que van ser gravades als voltants del Parlament.

El jutge instructor, que ha obert aquesta investigació a petició de la Fiscalia, ha rebutjat investigar els "incidents contra l'ordre públic", "atemptats" i actes de "resistència o desobediència" del 15 de juny i que es persegueixen als jutjats de Barcelona.

Alguns diputats autonòmics van ser objecte d'insults, esbroncades i empentes quan intentaven accedir a la Cambra a través del Parc de la Ciutadella de Barcelona, mentre que d'altres, com el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, van ser traslladats en helicòpter.