Segueix-nos a les xarxes socials:

Incendi a les aigües del Mediterrani

L’onada de calor extrema que es va patir l’estiu passat ha provocat episodis de mortalitat massiva en diversos ecosistemes marins

Incendi a les aigües del MediterraniPIERRE DRAP

«Hi ha hagut un veritable incendi sota les aigües del Mediterrani. Hi ha paisatges marins que han quedat completament calcinats». Aquestes són les paraules amb què Joaquim Garrabou, investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona, descriu el panorama desolador que ha deixat l’onada de calor marina de l’estiu passat. «La situació és tràgica. Hi ha ecosistemes que gairebé han desaparegut. Espècies centenàries que han quedat reduïdes a res. Animals que han hagut de migrar per refugiar-se de la calor», diu l’expert.

Aquest incendi marí es va desfermar fa només sis mesos. Entre el juny i l’agost, just mentre el continent europeu vivia una de les onades de calor més intenses de les últimes dècades, a les aigües mediterrànies també es van registrar temperatures sense precedents. Durant diverses setmanes, els termòmetres marins van marcar entre cinc i set graus més del que és habitual. A les Illes Medes i al Cap de Creus, per exemple, l’aigua va assolir els 27 graus. En alguns punts de la costa francesa es van arribar fins i tot a registrar 30 graus. Mai, en més de cinquanta anys de dades, no s’havien registrat valors tan alts.

L’augment de temperatures de les aigües va acabar provocant un incendi a càmera lenta. «Els efectes de les onades de calor marines no es veuen al moment, sinó que triguen mesos a fer-se visibles. Encara estem recollint dades sobre què va passar a l’estiu. Ara com ara, només tenim les dades preliminars i, tot i així, la imatge és devastadora», explica Garrabou.

Coralls calcinats

El biòleg marí explica, per exemple, que hi ha espècies que han quedat delmades en qüestió de mesos. Sobretot en el cas de les espècies ancorades a terra. «Al mar passa el mateix que als incendis forestals. Quan brolla el foc, els més afectats són els arbres i les espècies que no poden fugir de les flames», explica el científic.

Ara mateix, sota les aigües del Mediterrani, hi ha boscos de coralls que han quedat totalment calcinats. Fins i tot s’hi veuen exemplars de coralls centenaris, de més d’un metre d’alçada, que han quedat reduïts a un esquelet. La mateixa imatge es repeteix a poblacions d’algues, esponges i estrelles de mar típiques de la Mediterrània. Encara no hi ha xifres definitives sobre el total d’espècies i exemplars afectats, però, segons adverteixen els experts, en alguns casos es podrien haver perdut més del 80% dels individus d’algunes poblacions. Això suposa un dels episodis de mortalitat massiva més greus registrats fins ara.

«Recordo que als inicis de la meva carrera, quan vaig començar a investigar sobre aquests fenòmens, ja es parlava de com l’augment de temperatures de les aigües acabaria desencadenant aquest tipus de problemes, però tot i això no esperava veure’l en persona. Em pensava que passaria cap a finals de segle», comenta Garrabou. «No he imaginat mai veure amb els meus propis ulls extincions locals d’espècies a la Mediterrània», afegeix.

Fins i tot els animals que han aconseguit fugir de les flames destaquen com a víctimes col·laterals d’aquest incendi marí. És el cas, per exemple, dels peixos mediterranis. «L’augment de temperatura de les aigües està desplaçant algunes espècies. N’hi ha que se situaven molt a prop de la costa i que ara s’han mogut mar endins. I altres, típiques dels tròpics, que estan arribant cada cop més lluny», explica Macarena Marambio, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar. 

«El problema d’aquests desplaçaments és que no sabem com afectaran l’equilibri de l’ecosistema. L’arribada d’una espècie més agressiva, per exemple, podria posar en perill els peixos autòctons i provocar greus desequilibris», afegeix.

Efectes en el sector pesquer

L’augment de la temperatura de les aigües està fent pujar l’expansió d’animals com les meduses. Aquests animals, habituals de les aigües temperades i càlides, s’han començat a observar fins i tot a l’hivern a les costes Mediterrànies. Fa només unes setmanes, per exemple, milers d’exemplars de meduses van quedar encallades en una platja d’Almeria. La mateixa escena es va repetir a la zona de Roses, i a algunes localitats de la costa francesa. «Tot apunta que les meduses estan accelerant el seu cicle de reproducció, i per això estan apareixent en èpoques en què normalment no s’haurien de veure», diu la biòloga.

Impacte en l’activitat humana

La comunitat científica mira amb preocupació les seqüeles de l’incendi a les aigües mediterrànies. Sobretot perquè, més enllà de l’impacte ecològic d’aquest fenomen, també inquieta què passarà amb les activitats humanes que depenen del medi marí. 

«El sector pesquer ja està patint els efectes de la crisi climàtica: les poblacions de moltes espècies s’estan reduint i desplaçant. El dany mediambiental també acabarà afectant altres activitats, com el turisme. Qui voldrà venir a bussejar en una Mediterrània destrossada?», reflexiona Garrabou.

Els experts alerten sobre el delicat estat d’aquests ecosistemes marins i, alhora, reclamen més mesures per protegir-lo. Des de l’ampliació de les àrees protegides fins a una cosa tan senzilla com augmentar la consciència ciutadana amb el tema. «Tots podem posar el nostre granet de sorra perquè aquest problema no vagi més. Això va des de no llençar escombraries a les platges fins a reduir la nostra empremta ecològica per evitar que l’escalfament global continuï avançant», comenta Marambio. «El mar és de tots», conclou.

Prem per veure més contingut per a tu