Segueix-nos a les xarxes socials:

Investiguen les llàgrimes per al diagnòstic precoç del Parkinson

S'analitza la llàgrima individualitzada de pacients amb Parkinson a fi de detectar biomarcadors primerencs de la patologia

Investiguen les llàgrimes per al diagnòstic precoç del ParkinsonDDG

Un estudi pilot liderat per la Universitat del País Basc (UPV/EHU) ha detectat a les llàgrimes potencials biomarcadors per a un diagnòstic primerenc del Parkinson, segons ha informat aquest divendres la institució acadèmica. Es tracta d'una investigació multidisciplinària, dirigida per la catedràtica de Biologia Cel·lular i directora del grup d'investigació GOBE de la UPV/EHU, Elena Vecino, que s'ha ampliat en l'actualitat a més pacients i a la qual s'han incorporat més agents amb l'objectiu de desenvolupar un test de detecció primerenca de la malaltia. El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comuna després de l'Alzheimer i un dels principals reptes en el seu tractament és trobar marcadors clínics que permetin la classificació primerenca dels pacients i ajudin a monitoritzar la progressió de la malaltia.

Via de detecció menys invasiva

En aquest moment, una de les proves de detecció de marcadors de Parkinson es realitza mitjançant punció lumbar i extracció de líquid cefalorraquidi. L'estudi intenta detectar la malaltia per una altra via menys invasiva: analitzar la llàgrima individualitzada de pacients amb Parkinson a fi de detectar biomarcadors primerencs de la patologia. Es tracta d'un estudi pioner en la detecció en quantitats molt petites (uns 5 microlitres) codirigit per la investigadora d'Ikerbasque Arantxa Acera, en el qual també han participat el neuròleg de l'Hospital de Cruces Juan Carlos Gómez i el seu equip, a més d'especialistes en oftalmologia del mateix hospital i el servei de proteòmica del CIC Biogune.

Aquest estudi pilot s'ha realitzat mitjançant l'anàlisi comparada de la llàgrima de 27 persones control i 27 pacients amb Parkinson en diferents estadis de la malaltia. Els resultats, publicats a la revista Proteomes, indiquen que s'han localitzat marcadors (proteïnes) sobreexpressats a les llàgrimes de pacients amb Parkinson. Aquest estudi ha sigut el germen d'un Projecte Elkartek, liderat per la UPV/EHU, en el qual, a més de l'Hospital de Cruces, s'han incorporat els serveis de Neurologia i Oftalmologia de l'Hospital Donostia per ampliar el nombre de pacients participants. A més, també s'hi ha incorporat l'empresa Tecnalia, amb l'objectiu de desenvolupar un test de detecció primerenca de la malaltia amb els biomarcadors que siguin caracteritzats en l'estudi de proteòmica.

Prem per veure més contingut per a tu