Segueix-nos a les xarxes socials:

Tractament precoç d'hipoacúsia

La detecció precoç ha permès diagnosticar 110 nadons de sordesa en un any

El 27 de setembre es commemora el Dia Internacional de les Persones Sordes

La detecció precoç ha permès diagnosticar 110 nadons de sordesa en un any

La sordesa o hipoacúsia és el dèficit sensorial més freqüent de l'ésser humà i es presenta en 1-3/1.000 nascuts vius. La detecció precoç permet identificar els nadons que presenten una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 decibels, fer-ne el diagnòstic definitiu i aplicar-los el tractament adequat. D'aquesta manera es permet millorar el pronòstic dels infants afectats i se n'eviten repercussions en el desenvolupament integral.

La implementació del programa de la sordesa neonatal s'ha fet de forma progressiva a Catalunya i les cobertures han anat millorant de forma considerable. L'any 2014 s'han diagnosticat 110 nadons d'hipoacúsia dels 44.211 infants cribrats, arribant a una cobertura del 90,3% en la xarxa sanitària pública, mentre que inicialment les cobertures eren del 16% (2010).

Des de l'any 2010, el Departament de Salut (Agència de Salut Pública de Catalunya) en col·laboració amb les societats científiques, i de pares i mares d'infants amb hipoacúsia va consensuar un protocol sobre el cribratge, va elaborar un fullet explicatiu adreçat als progenitors sobre la importància de dur a terme la prova de cribratge (entregat a les maternitats) i com es realitza aquesta prova, i un sistema de registre basat en el carnet de salut on el professional sanitari anota el resultats de les proves i serveix per a fer seguiment. Això permet fer una detecció precoç d'hipoacúsia en els nadons, fer un diagnòstic de confirmació, i instaurar un tractament i un seguiment l'abans possible.

Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i en coordinació amb el CatSalut es coordina el cribratge de la hipoacúsia amb la participació dels centres maternals de tot Catalunya i una unitat de referència pel diagnòstic a l'Hospital Sant Joan de Déu.

Aquest any s'ha publicat el decret 4/2015 de 13 de gener, per a la detecció precoç, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la hipoacúsia neonatal mitjançant el qual s'incorpora la xarxa sanitària privada en el cribratge de la sordesa. Més del 30% dels naixements a Catalunya tenen lloc a maternitats privades, i per aquest motiu era molt important la publicació del decret que estengués la pràctica del cribratge neonatal en aquest entorn.

Durant aquests mesos s'ha realitzat formació per més del 50% dels hospitals maternals privats, que tenen fins febrer de 2016 per implantar el programa. La resta de les maternitats es formaran durant aquestes properes setmanes.

Prem per veure més contingut per a tu