Segueix-nos a les xarxes socials:

Espais blaus

Toni Salamanca

Consultor Ambiental

Independència energètica

"Catalunya continua a la cua d’Espanya i Europa en energies renovables, un indicador de sostenibilitat, però també, de voluntat política d’autonomia estratègica"

Les tranquil·les aigües de la Catalunya benestant, aparador visible de l’altra Catalunya, de la qual quasi no sabem res o no volem saber (que de tot hi ha), per invisible, oblidada, menystinguda, etc., ha sigut sacsejada per la trencadissa del Govern de coalició. Sorpresa o no, els rius de tinta, la cridòria, escarafalls i alarma provocada per aquest esdeveniment és digna d’estudi. Els que més han cridat, criden i abanderen la puresa independentista, han tingut durant molts anys, moltíssims, importants responsabilitats polítiques, legislatives i institucionals, màxim lideratge polític, recursos a l’abast, pressupostos, competències, campanyes i la inestimable col·laboració de TV3 i altres mitjans, per posar en l’àmbit espanyol (com a mínim), ja no europeu, ja que l’endarreriment és enorme, el procés de transició energètica i en concret el desplegament d’energies renovables. També l’han tingut i la tenen més encara des de fa dos anys, els que són acusats de traïdors pels puristes, però que també es diuen independentistes i que, ara per ara, segueixen el rastre del que s’ha fet (o millor dit, no fet), durant tants anys. La qüestió és que Catalunya continua a la cua d’Espanya i Europa en energies renovables, un indicador de sostenibilitat, però també, de voluntat política d’autonomia estratègica, o sigui, d’independència energètica.

El fet que Catalunya sigui la regió europea més dependent energèticament, de tot el continent, a part de significar una vergonya descomunal, implica una contradicció esperpèntica, digna de passar als annals de la fantasia del conte Nunca jamás. Que constantment estiguem embolcallats i polaritzats per activa o passiva, per la independència de Catalunya, mentre el nivell de dependència energètica és brutal (a la demarcació de Girona, amb un 1% d’energia renovable, inconcebible –ni Marroc, Grècia, Turquia o Xipre, arriben tan baix, al contrari!–), o Catalunya, amb un 9% (per contrast amb el 40% de Navarra), hauria de fer dimitir no als que han trencat el Govern, aquests ja dimitits, sinó a tot l’establishment polític i institucional de la Generalitat, diputacions, ajuntaments i a l’oposició política i social també, per permetre aquesta mostra d’irresponsabilitat. Que no ens vinguin amb la guerra d’Ucraïna; de fet, si fóssim més autònoms energèticament, ens afectaria menys i si fóssim molt autònoms, no ens afectaria. Vegem algunes dades per posar contra la paret tanta cridòria d’uns i altres. Energia solar (per càpita): Austràlia 1.049 W, Països Baixos 825 W, Alemanya 714 W, Bèlgica 599 W, Espanya 337 W, Catalunya 57 W! Renovables, en total: El Hierro (Canàries) 100%, Dinamarca 80%, Alemanya 60%, Navarra 40%, Catalunya 9%, Girona 1%!

Prem per veure més contingut per a tu