Segueix-nos a les xarxes socials:

Paral·lel 46

Alfons Martínez Puig

Historiador

Premsa comarcal

"La llarga tradició periodística confirma el vessant il·lustrat, culte i compromès de la societat empordanesa"

Fa pocs dies, el 15 de març, Figueres va acollir la celebració del quarantè aniversari de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, organitzada per aquest Setmanari; un acte senzill i interessant, atès que oferí una taula rodona amb tres periodistes de reconeguda trajectòria, moderada per la periodista Mairena Rivas, que varen explicar una mica el periodisme des de dins, i sobretot com es viu quan s’és dona, mare, filla i treballadora alhora.

La primera conclusió a la qual s’arriba, i que elles varen expressar, és que el progrés professional de la dona treballadora amb la vida personal són feixucs, per a periodistes i per a qualsevol altra professió, deixant en evidència que no és una qüestió d’una feina o una altra.

Tot i això, celebrar l’aniversari d’una entitat periodística, «perifèrica» com la definí el seu president Francesc Fàbregas, i celebrar-lo en forma, amb lectors i amb subscriptors –el mateix Fàbregas i Carles Ayats van agrair la militància del lector de premsa de proximitat–.

El món periodístic ha canviat, és més digital que en paper, la competència és ferotge i les grans capçaleres pertanyen a conglomerats d’empreses que, a voltes, les poden condicionar –un fenomen que sospito que no té marxa enrere–.

A casa nostra, seguim amb una tradició de comptar amb una premsa local forta i diversa; actualment hi ha dues capçaleres que ja són històriques, però històricament la llarga tradició periodística confirma el vessant il·lustrat, culte i compromès de la societat empordanesa.

La casualitat m’ha portat a trobar una curiosa fotografia dels anys seixanta. Està feta a Can Duran i s’hi celebrava un acte que s’anomenava «sopar de la premsa local», i on es podia veure treballadors i col·laboradors dels diaris del moment: Ampurdán, La Vida Parroquial i també la revista mensual Canigó, com Narcís Sala, Ramon Reig, Alfons Puig o Xavier Dalfó, entre altres. Una fotografia carregada de nostàlgia, però també d’ofici periodístic.

Prem per veure més contingut per a tu