Segueix-nos a les xarxes socials:

Sobre el fet d'opinar i la necessària reflexió

La meva generació, així com les que venen darrere, estan fent en les seves vides una versió d''Insolación', d'Albert Pla

Tinc el plaer d'haver nascut opinant. Des del primer dia, quan he tingut coneixement, he observat i pensat tot el que em trobava al davant per poder-ho criticar, positivament o negativa. Això que en diuen «esperit crític», malauradament, en moltes ocasions no m'ha acabat duent a bon port.

Crec que la reflexió, l'ús de la raó, l'anàlisi constant i necessària de tot el que tenim davant, s'està diluint dins d'una societat cada cop més conformista i vaga. Ho dic rotundament perquè ho visc. La meva generació, així com les que venen darrere, estan fent en les seves vides una versió d'Insolación, d'Albert Pla, i pot ser la ruïna, però no només seva i meva, sinó també de les generacions que llegeixen aquesta opinió i que un dia hauran de viure mantinguts per unes pensions de jubilació o d'altres prestacions que molta gent no és conscient que ha de pagar.

Aquest problema l'hem de solucionar ja, i el poder per fer-ho el tenen els professors, als instituts i a les escoles. Han de canviar la manera de tractar-nos, als joves, part de la culpa del nostre silenci la tenen ells. En comptes de fomentar el debat, de promoure la discussió d'idees, ens fan callar i ens fan perdre la poca confiança que se li pot tenir a l'administració.

És molt senzill, si a un institut hi ha un problema X i hi ha estudiants que volen o tenen propostes per solucionar-lo, l'obligació dels responsables dels centres és escoltar-los i guiar-los en el camí. No se'ns pot donar l'esquena i portar-nos a la frustració. No, no és el camí. Fer callar la gent per estar còmode no pot ser una via en cap àmbit. Ni en la política, ni en el sector privat, i menys encara en el món de l'educació.

Els professors no només han d'explicar un temari, han d'educar i han de formar, conjuntament amb la resta d'actors socials i de les famílies, ciutadans crítics, gent que opini.

Quan tu estàs demanant a algú la seva opinió en qualsevol aspecte, aquest algú se sent escoltat, i si se sent escoltat se sentirà lliure, lliure de les seves paraules, lliure dels seus sentiments.

No tot està perdut, confio en la meva generació, i que ho podem revertir.

Prem per veure més contingut per a tu