Segueix-nos a les xarxes socials:

Ensenyament

Reflexions sobre l'educació

"Els canvis metodològics haurien d'anar acompanyats de l'educació de les emocions"

Parlar d'educar en el segle XXI sovint ens porta a pensar en les noves tecnologies i a endinsar-nos en un món cibernètic que cal que vagi íntimament lligat a potenciar les competències dels nostres alumnes, enfortir els valors, fomentar les bones relacions interpersonals i desenvolupar aptituds per a la vida personal i professional.

Com a educadors, busquem la millor manera d'aconseguir aquests objectius, i apliquem a les aules diferents metodologies (Warldorf, Montessori, Freire, Intel·ligències múltiples de Gardner, mètode d'aprenentatge-ensenyament d'Ausbel, la metacognició, el mètode tradicional...). Esbrinar quines estratègies organitzatives i metodològiques són les òptimes per aplicar en el context d'aula i centre per aconseguir els nostres objectius es fa difícil i cada centre i educador planifica i adopta les que creu que poden ajudar més els seus alumnes.

Fer canvis en la nostra manera de treballar també vol dir ser valent per assumir el repte d'innovar, i la incomoditat que pot generar "sortir de nostra zona de confort". És important que tota la comunitat educativa comparteixi, cregui i treballi conjuntament per arribar a la fita proposada.

Els canvis metodològics haurien d'anar acompanyats de l'educació de les emocions. La intel·ligència emocional no és només una qualitat individual. La capacitat del professor per captar, comprendre i regular les emocions dels seus alumnes i l'acompanyament que els fa amb la paraula, el gest o la mirada han de contribuir a l'èxit escolar.

Recursos humans i materials per atendre la diversitat

De la mateixa manera que no podem delegar la responsabilitat total del treball de les emocions als centres educatius, i obviar el paper fonamental que té la família en l'educació dels joves, tampoc podem pensar que amb una metodologia adient, la bona predisposició del professor per captar i treballar les emocions és suficient: cal que les nostres escoles i educadors disposin dels recursos humans i materials per poder atendre la diversitat d'alumnes que tenim a les aules.

I així potser serem capaços d'ensenyar les matemàtiques amb el cor i la llengua de les relacions socials.

(Dolors Duran és l'autora de l'article 'Editorial' de l'últim número del suplement 'Diàlegs d'Educació' que publica mensualment el Setmanari EMPORDÀ).

Prem per veure més contingut per a tu