Segueix-nos a les xarxes socials:

El xai, la nostra delícia carnívora

«Allà una costellada magna amb acompanyament d'enciam i olives; allà un guisat de llengües de xai amb pèsols» (Joaquim Ruyra, «Els dos corders de Blanes»)

El xai, la nostra delícia carnívora

El xai és, per antonomàsia, la carn dels pobles mediterranis. No ho és ni la vedella ni el bou, malgrat que molts ho hagin arribat a fer pensar. De fet, però, la carn preferida dels catalans suposo que continua essent el xai: quan diem «costellada» -incloent la cargolada de Catalunya Nord o la torrada de xulles del País Valencià- ens referim a les costelles de xai i no a les de vedella o bou, com seria a la resta del món no mediterrani -de França a Argentina-, ni a les de porc -spare ribs, costella, costelleta o costelló-, com s´ escau als Estats Units.

La cultura tradicional de xai ha donat nom a menges curioses, com la «carn de bèstia viva» que explico al meu llibre -naturalment, basat en el xai- La cuina dels pastors (cues d´ovella, tallades en viu), que a Navarra també es menjaven, o bé el crestat, o boc (mascle) castrat-és a dir, una mena de capó oví-, tan popular al Pallars i a la Ribagorça -on hi ha una societat gastronòmica que en fa els honors-, o bé la sang i perdiu o la girella.

Un dels fets més sorprenents de la carn de xai és que és la més universal. Des del punt de vista religiós, és la carn preferida pels jueus i els musulmans, els quals fins i tot, com a màxima diada religioso-gastronòmica, celebren el Dia del Gran Sacrifici -d´un xai per família- després del Ramadà. També a Grècia és l´animal sacrificial de la Pasqua, així com a Mallorca. I és també universal perquè es menja des dels deserts d´Àfrica, Àsia o Austràlia, a part d´Argentina, a tota la Mediterrània; però també als països freds (Anglaterra, Irlanda, Suècia...).

La carn d´oví, com d´altres, es distingeix a la carnisseria entre extra, primera, primera B, segona A, segona B i tercera: no obstant, aquesta classificació té poc a veure amb l´interès gastronòmic i sí amb el preu. Així, la «segona» -pit, vena de coll-, és la més apta i melosa per a guisar: xai amb samfaina, xai amb pèsols, tombet valencià -no és per als gosssos!-. I què en diríem dels deliciosos menuts, base d´alguns dels més saborosos plats de la nostra cuina com el freginat, el frit, la sang i perdiu, la pota i tripa, el cap al forn, el fetge amb all i julivert, els ronyons saltats, els bunyols de cervell... Podeu triar, doncs: costelles -del pal o de la branilla, del ronyó, mitjanes, palpissos, cuixa, espatlla, coll, pit, falda, braó, cap, peus, tripa, ronyons, fetge, cua, budells -trunyelles de Mallorca-... i estómac -per a la girella del Pallars. Si s´ha dit que del porc se n´aprofita tot, podem dir el mateix, certament, del xai.

L´època d´or del xai és la primavera. Per això, tant jueus com cristians l´associen a la cuina de Pasqua. A casa, quan vivia a pagès, sempre matàvem un xai coincidint amb aquesta feta i a Mallorca aquesta tradició és ben viva. Se n´elaboren deliciosos plats de menuts com els frits, els tacons -budells-, les delicioses panades -no deixeu de tastar-les si aneu a Mallorca- o les perfumades cassoles o greixoneres de xai amb verdures primaverals que retrobem a Provença, similars al nostre xai amb pèsols, tan alabat per Josep Pla. A casa no hi faltava mai la sang, el fetge, els ronyons i la lletada, la sang i perdiu, la pota i tripa...

Per això, tradicionalment, tant a França com aquí hi ha diversos guisats o ragoüts de xai amb verdures de primavera, com ara pèsols, carxofes, patates novelles, etc. O també amb prunes, orellanes, panses... I arreu del món hi trobem estofats, kebabs, arrossos, pastissos amb carn picada, mandonguilles, salsitxes...

Prem per veure més contingut per a tu