Segueix-nos a les xarxes socials:

Dissabte i diumenge

L'Escala reviu, un any més, la reconeguda Festa de la Sal

Aquest dissabte hi haurà la mostra d'oficis mariners i els balls ancestrals

L'Escala reviu, un any més, la reconeguda Festa de la SalPILI GARCIA

La memòria de la mar. Així és com han volgut definir enguany la Festa de la Sal de l´Escala. Engegada l´any 1997 per rememorar els orígens de l´antic port escalenc, la festa ha arribat a la majoria d´edat amb molta empenta i celebrant haver estat inclosa dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La festa, que es durà a terme just aquest dissabte i diumenge, té com a novetat la participació del grup de danses Nahia Dantza Taldea de Beasain, a Euskadi, que vindran acompanyats del cor Beheko Plaza. "Seran una setantena de persones les que vindran", explica Boix. Les dues formacions actuaran dissabte al costat del grup La Farandola del CER l´Escala i, a més, participaran en el cercabars, una cercavila de cançons pels bars i tavernes de la Platja que sempre aconsegueix un seguici multitudinari. "És una proposta que sempre agrada molt", reconeix Boix.

De fet, el matí de dissabte ja se´n farà un tastet a la platja amb un esmorzar amenitzat amb havaneres i cançons de taverna de la mà dels grups Blauet Havaneres i Cantaires del Montgrí. L´esmorzar serà l´oportunitat de degustar allò que també fa singular aquesta festa, la cuina dels pescadors feta pels mateixos pescadors. Així, a la taverna de la Platja se serviran anxoves i sardines a la brasa, i a la de la Riba s´oferiran un miler de tastets de sépia amb mandonguilles, calamarsets amb salsa i sardines escabetxades. Boix agraeix l´esforç de tots perquè tot això ho fan persones voluntàries.

Els actes més espectaculars i populars tindran lloc a la tarda, a la Platja, on hi haurà la mostra d´oficis mariners; l´arribada del vaixell de la Sal, enguany la barca de mitjana Rafael del 1915, acompanyada d´altres barques i llaguts; la interpretació de danses tradicionals com el ball del Drac i, per descomptat, l´encesa del foc ancestral que, enguany, presenta novetats, ja que s´encendrà com ho feien els homes primitius, amb bolet de soca, estopa i pedra foguera. "És tot un ritual", afirma Boix, que recorda com el foc, després, s´apaga al mar.

La nit de dissabte s´allargarà amb la trobada de cançons Vora Mar, que arriba a l´onzena edició, i que inclou actuacions espontànies i, finalment, un ball amb la cobla orquestra Els Montgrons.

Prem per veure més contingut per a tu