Segueix-nos a les xarxes socials:

Macron condemna el nacionalisme com l'antítesi del patriotisme en el centenari de l'armistici

Caps d'estat i de govern com Merkel, Trump, Putin, Erdogan i Felip VI participen a l'acte central per commemorar el centenari del final de la Primera Guerra Mundial

Macron condemna el nacionalisme com l'antítesi del patriotisme en el centenari de l'armisticiREUTERS

El president de França, Emmanuel Macron, ha reclamat als líders mundials unitat per aconseguir la pau i "un món millor" en l´acte central per commemorar el centenari del final de la Primera Guerra Mundial, a París. Davant desenes de caps d´estat i de govern, entre els quals la cancellera alemanya, Angela Merkel, els presidents nord-americà, rus i turc, Donald Trump, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan respectivament, i el rei Felip VI, Macron ha instat els seus homòlegs a fer front "junts" a reptes com la pobresa, el canvi climàtic, la fam i les malalties. Durant el seu discurs, també ha dit que "el patriotisme és exactament el contrari del nacionalisme, que és la seva traïció".

Macron ha fet una crida a la unitat dels països d´arreu del món a favor de les "nacions lliures del món" i de la "fraternitat" entre estats. En aquest sentit, ha destacat "l´amistat forjada entre Alemanya i França" i institucions supranacionals com l´UE i l´ONU, amb un recordatori pel seu predecessor, la Societat de Nacions.

El president francès, que ha recordat els milions de morts, ferits, vídues i orfes ocasionats per la Primera Guerra Mundial, ha instat el món a tenir en compte la "lliçó" del conflicte bèl·lic que va acabar aquest diumenge fa cent anys. A més, ha dibuixat França com una república "generosa" i ha recordat que milers de soldats francesos van caure "per la nació i la democràcia". Segons ell, els conceptes de patriotisme i nacionalisme són antagònics, i els nacionalismes s´han de combatre i representen la "traïció" del patriotisme.

L´acte ha començat a les 11 del matí, just l´hora exacta en què l´11 de novembre de fa 100 anys se signava l´armistici que posava punt i final a la Primera Guerra Mundial en un vagó de tren a Compiègne, al nord de París. Campanars d´esglésies i catedrals d´arreu de França han sonat a l´hora en punt, mentre que als Camps Elisis arribaven cotxes i autocars amb desenes de líders mundials.

Caps d´estat i de govern d´arreu del món com també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han fet a peu els últims metres entre la icònica avinguda de la capital francesa i l´Arc de Triomf. Ho han fet junts, en una comitiva on també hi ha participat personalitats com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, o l´expresident francès Nicolas Sarkozy.

Hi ha hagut, però, dues excepcions que no s´han unit a la passejada conjunta. Primer el president dels Estats Units, Donald Trump, i la primera dama Melania, i uns minuts després el president de Rússia, Vladimir Putin, han arribat a la tribuna on la resta de líders els estaven esperant uns minuts tard fora de la comitiva "per qüestions de seguretat", segons han afirmat mitjans francesos.

A banda del parlament de Macron, l´acte ha comptat amb el president francès passant revista a soldats gals, diverses interpretacions musicals i la lectura de testimonis de la Gran Guerra per part de joves de diversos països. L´esdeveniment ha acabat amb la interpretació del ´Boléro´ de Maurice Ravel i amb el cap d´estat de França reanimant la flama situada al monument al soldat desconegut, a l´Arc de Triomf.

Prem per veure més contingut per a tu