El centre del Caire ha estat escenari aquest dimecres per cinquè dia consecutiu d'enfrontaments entre manifestants i forces de l'ordre, després que el Consell Suprem de les Forces Armades accedís aquest divendres a accelerar la transferència del poder a un govern civil.

El balanç de morts en els últims dies ja puja a 37, segons el recompte realitzat per Reuters, després que un home hagi mort a la ciutat d'Alexandria, on també s'han produït protestes i disturbis. Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat ha xifrat en 32 els morts i 2.000 els ferits en els incidents registrats en els últims dies a tot el país.

Aquest dimarts a la nit, el cap del Consell Suprem de les Forces Armades, el mariscal de camp Mohammad Hussein Tantawi, que encapçala el país des de la renúncia del president Hosni Mubàrak el passat 11 de febrer, va prometre que s'elegirà el nou president al juny, uns sis mesos abans del previst per l'Exèrcit.

"Vés, vés", van respondre els milers de manifestants congregats a la plaça Tahrir. "El poble vol enderrocar el mariscal", van corejar. L'Exèrcit havia promès inicialment que deixaria el poder en sis mesos després de la caiguda de Mubàrak, pel que la seva continuació al capdavant del país ha generat malestar entre els ciutadans, que temen que la revolució no hagi servit finalment per res.

Així les coses, a primera hora d'aquest matí han tornat a registrar incidents entre manifestants que llançaven pedres i agents que van emprar gasos lacrimògens i bales recobertes de goma en les proximitats del Ministeri de l'Interior, situat molt a prop de la plaça Tahrir.

"Quant va arribar la llum del dia, van començar a disparar, perquè ens podien veure", denuncia Tareq Zaki, de 32 anys. La policia ha negat haver emprat munició real però la majoria dels morts en els últims dies presenta ferides de bala, segons els metges.

Mentrestant, centenars de manifestants han passat la nit acampats a la plaça Tahrir. "Ens quedarem fins que el mariscal de camp marxi i un consell de transició del poble assumeixi el poder", assenyala per la seva part Abdul•là Galal, de 28 anys. "Hi ha molts virus en el sistema i ha de ser netejat per complet", afegeix, defensant que a Egipte cal fer com "a Tunísia i Líbia".