El que es podria considerar com una barreja d'una errada informàtica i humana ha provocat que l'Ajuntament de Girona hagi de repetir el sorteig de les places de les escoles bressol públiques i que el consistori hagi hagut de trucar les famílies per disculpar-se un cop detectat que alguna cosa havia fallat. Les famílies aspirants ja sabien si tenien o no plaça en algun centre i ara hauran de tornar a esperar a un nou sorteig, que es farà el dimarts de la setmana vinent.

El consistori va admetre ahir que hi havia hagut un error en el sorteig celebrat el 27 de maig en una nota publicada a la pàgina web municipal: "S'ha detectat un error en la generació de les llistes provisionals que afecta el número aleatori i el sorteig".

De fet des de l'àrea d'Educació, es va trucar a totes les famílies afectades, una per una, per disculpar-se i explicar que s'havia produït una errada i que l'única solució era tornar a fer el sorteig per garantir la neutralitat del procés. La regidora d'Educació en funcions, Isabel Muradàs, ahir va tornar a demanar perdó: "Demanem disculpes pel que ha passat. Afecta un percentatge petit de famílies però sabem que és emprenyador encara que només hagués passat a una família". El sorteig només s'havia fet per les famílies que havien quedat empatades a punts ja que en molts casos el sistema de puntuació (per exemple per la proximitat en un centre, els recursos econòmics o si ja hi ha algun germà, entre altres) ja adjudicava plaça.

La representant municipal va explicar que l'origen de l'errada és un programa informàtic que s'ha implementat durant aquest curs per tot el que afecta a les matrículacions, pagaments i incripcions i que, segons la representant municipal, ha permès "agilitzar" moltes tramitacions. La regidora ha explicat que el programa ha funcionat molt bé per a determinats aspectes però que ha generat un problema, que desconeixien que podia causar, quan s'han corregit dades de les famílies, com per exemple les lletres d'un cognom o d'una adreça. L'error s'ha produït quan les famílies ja tenien assignat un número per al sorteig. En corregir-se aquestes dades, es va anar generant automàticament un altre número a la mateixa família, quan en teoria aquesta ja en tenia un. Aquesta nova assignació no afectava només la família a la qual s'havia fet la correcció sinó que correlativament modificava la xifra a les següents famílies. Un canvi en una altra família, modificava de nou el número.

El resultat de tot plegat és que les famílies tenien coneixement d'un número assignat però al publicar-se els resultats del sorteig es van anar assignant les places de les escoles bressol en funció dels números modificats. Per tant, no coincidien els números inicials amb els finals ni les places atorgades.

Un cop detectat l'enrenou originat per l'errada es va consultar amb els assessors jurídics de l'Ajuntament com es podria resoldre el conflicte. Vist que el procés encara no està finalitzat perquè els resultats del sorteig no eren definitius sinó provisionals, s'ha decidit tornar a repetir el sorteig i el repartiment de places en funció del número assignat.

Per tant, el procés s'inicia de nou. El dilluns es penjaran de nou les llistes dels sol·licitants a una plaça de l'escola bressol, amb les puntuacions. Els que hagin quedat empatats, són els que entraran en el sorteig que se celebrarà l'endemà dimarts. Com que dilluns ja es podran saber els barems de puntuació i dimarts es farà el sorteig, es podran fer reclamacions fins dimecres. Els resultats seran definitius el divendres 5 de juny. Algunes famílies ja havien pogut veure a quina escola bressol els havia tocat, o si no havien estat afortunats. Posteriorment han rebut la trucada de l'Ajuntament.

En total hi ha hagut 677 demandes d'una plaça d'escola bressol per un total de 426 places públiques. Són 27 peticions més que en el curs anterior. També s'han rebut, de moment, sis sol·licituds fora de termini. De les places demanades, 513 són pels set centres municipals (que n'ofereixen 315), 129 per a les 95 que ofereixen les dues llars d'infants de la Generalitat i 35 més per a les setze places que hi ha concertades amb vuit centres privats.