Deia l'altre dia el periodista Jesús Badenas que el súmmum d'aquests dies a Girona és menjar una ensalada russa a can Lloret, fent irònicament referència a l'assumpte del Sr. Petrov, del Sr. Valls i del diputat i exalcalde de Lloret de Mar, Sr. Crespo, i relacionant-ho amb el restaurant de la plaça de la Independència. De seguida vaig pensar que també podia ser-ho dir-se Amador i no estimar... Però vaig preferir quedar-me pensant en l'adjectiu "rus/russa". Potser perquè ha fet 70 anys (2 de febrer de 1943) de la fi de la batalla de Stalingrad (5 mesos, 1 setmana i 3 dies de lluita entre nazis i soviètics amb el resultat final de dos milions de morts).

A quants mots apliquem el gentilici "rus/russa" gairebé sense adonar-nos-en? N'he trobat alguns: l'amanida russa (que de russa no en té res i que al Servei Militar en deien "Amanida espanyola" per allò de no fer esment del dimoni (Rússia i els rojos eren tabú); la muntanya russa (que tampoc és russa però que duu aquest nom pels pendents nevats de Sibèria); la ruleta russa (que no se sap si de cert els oficials russos del tsar tenien aquest costum d'immolar-se d'un tret al cap, a tant per cent la bala del revòlver); el bistec rus (els orígens ens duen a Alemanya on l'han rebatejat amb el triomfant i estelat nom d'hamburguesa); els russos de la Bisbal (deliciosos i cruixents pastissos d'origen incert)..., i la màfia russa.

De màfies, n'hi ha de tota mena: la Cosa Nostra, que és originàriament siciliana i essencialment estatunidenca; la Camorra, que és napolitana; la Ndrangueta, que és calabresa... Però també: la irlandesa, l'albanesa, la xinesa (les tríades), la japonesa (la yakuza) i, és clar, la màfia russa, la Bratva, (que en realitat se n'hauria de dir "màfia de l'Est" o "màfia soviètica" perquè té membres dels diferents països de l'URSS).

Roser Albertí, citant diverses i interessants fonts, constatava ahir al Diari de Girona en un bon reportatge les diferents màfies que operen a la Costa Brava, i particularment l'assentament de la màfia russa, que segons que sembla s'hi troba molt bé. En els pròxims dies se n'aniran coneixent detalls. Però ja veuran que aviat algú se'n queixarà. Els qui tenen interessos en el turisme rus diran allò de "deixeu d'emprenyar els russos que si se'n van ens deixaran sense negoci!" El cercle s'haurà tancat. Ja podem córrer a buscar un Eliot Ness.