Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres
EL PERFILLluís BoschPoeta

«Escriure poesia és un acte d’humilitat»

Fa uns deu anys que el figuerenc Lluís Bosch va posar-se a escriure poesia. Alguns dels seus poemes, aplegats en el recull Boscos de cendra, han estat reconeguts amb el premi Francesc Català. Bosch confessa que la poesia li reporta pau.

«Escriure poesia és un acte d’humilitat»Eduard Martí

Lluís Bosch (Figueres, 1974) creu que els humans som éssers privilegiats, ja que disposem de formes artístiques diverses per autoconèixer-nos o bé conèixer els altres. Fa pocs dies, un recull dels seus poemes, cuinat lentament, Boscos de cendra, va ser guardonat amb el premi Francesc Català atorgat per Òmnium Cultural a la Catalunya Nord, el més important que ha rebut fins al moment. Bosch és conscient, i espera, que aquest premi, que també prendrà forma de llibre, sigui una espurna que encengui un foc que avanci, ara sí, sense aturador.

El poeta, o «un mortal que fa versos», com prefereix qualificar-se, admet que escriu quan el binomi feina i família li ho permeten, un equilibri fràgil però necessari. El món professional, a més, té molt a veure amb la poesia. Bosch és professor de llengua i literatura catalana des de fa quinze anys a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres on diu sentir-se molt a gust. Confessa que en aquesta doble vocació, el catedràtic Joan Manuel Soldevilla va ser el mestre que el va «marcar», qui va encendre-li la passió per les lletres i la docència i el va conduir a estudiar Filologia Catalana i Filologia Hispànica a la Universitat de Girona. Dedicar la tesi doctoral a la traducció de poesia de llengua anglesa al català, va apropar-lo, com mai abans, al gènere. Sense ni adonar-se’n va prendre la decisió de fer el pas a l’altra banda, esdevenint creador.

«Em fa molt feliç escriure, em compensa l’atrafegament del dia a dia perquè aquest és un espai on trobo pau, on puc escoltar-me a mi mateix», reflexiona. La tria de la poesia no és casual, però l’ha dut a descartar altres gèneres a l’hora d’escriure, que no a l’hora de llegir: «La poesia és tan intensa perquè es despulla de tota anècdota i artefactes per anar a allò que és essencial».

La poesia, està convençut, dona ales a la llengua. Bosch, a més, sempre escriu en català i ho fa seguint al peu de la lletra la premissa d’Oscar Wilde: «Primer pensa què vols escriure i segon escriu-ho». Això evita que es perdi durant l’exercici: crea croquis sobre el que vol parlar i va confegint els textos, textos que reescriu lentament, prenent-se temps, dialogant contínuament amb els versos com si fos «una mena de mèdium» i fins a quedar-ne satisfet. «És un acte d’humilitat en què la poesia sempre guanya, com ha de ser».

Molts dels poemes, com els que prenen vida a Boscos de cendra, evoquen records, percepcions i, per descomptat, la mateixa natura «sempre inspiradora». L’autor també admet que quan escriu cerca «la veritat, l’autenticitat» i intenta no caure en l’artifici. «Treballo molt amb l’emoció perquè és el que ens uneix als humans, m’interessa molt», diu, tot sent conscient que «la grandesa de l’art i la literatura és posar paraules a allò que tu sents i que un altre també sent». «La literatura t’acompanya, et fa sentir viu, persona, i reflexionar sobre tu mateix i què és important i què no».

Aquesta passió ha dut a Lluís Bosch a conduir –i ja fa cinc anys– el Club de Poesia de la biblioteca de Figueres. En aquest espai hi ha trobat lectors «molt fidels» i compromesos amb un gènere encara massa minoritari i que exigeix «una lectura diferent, més lenta, que et demana una relectura, paciència, concentració». «Qui llegeix poesia ho porta molt endins», assegura. Als futurs lectors o a aquells que encara no han fet el pas, els regala una ruta per fer el camí amb més seguretat: «T’has de sentir còmode amb la poesia, sense voler entendre-ho tot, quedar-te amb les imatges, la bellesa de les paraules ben posades i no tant en el que passa en el com passa».

Prem per veure més contingut per a tu