El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha qualificat les eleccions municipals com "la primera volta de la transició cap a la independència. Per això és important tenir presència als ajuntaments: per convertir-los en una eina per construir un país millor, net i just". Junqueras ha fet aquestes declaracions durant la presentació de les 46 candidatures d'ERC a l'Alt Empordà, celebrada aquest vespre a Figueres.

Durant l'acte, Junqueras ha afegit que el procés "necessita l'empenta de les ciutats i els pobles de l'Alt Empordà. Els partidaris del procés som la immensa majoria i, en un país democràtic, això es guanya en vots. No guanya ni hauria de guanyar qui té més diners o més mitjans de comunicació. Hauria de guanyar qui estigui més a prop de la gent i qui escolti a la gent. Nosaltres som d´aquests".

La intervenció de Junqueras ha estat precedida per la d'Albert Testart, candidat d'ERC-MES a l'alcaldia de Figueres. En clau més local, Testart ha explicat que defensa un "projecte de ciutat inclusiu, proper a la gent i que es preocupa dels patiments i les necessitats de les persones".

Testart ha volgut deixar clar que ERC-MES és l'alternativa al govern actual de CiU: "Els nous reptes de la ciutat no els podem afrontar amb la mateixa gent. Perquè molts dels reptes que tenim aquest 2015 provenen del fet que la ciutat s´ha aturat, a causa de la gestió que CiU n'ha fet tots aquests anys. Per tornar a endegar Figueres, ens cal més democràcia, més participació ciutadana i donar la veu a la gent".

L'acte ha finalitzat amb una fotografia col·lectiva d'Oriol Junqueras amb els 46 caps de llista republicans que es presenten a l'Alt Empordà.