Segueix-nos a les xarxes socials:

Per evitar la ''uniformitat'' de mercat

Pacte social per defensar el model de comerç català

Les organitzacions empresarials de Catalunya donen suport a la iniciativa i asseguren que seguiran obeint la normativa catalana d'horaris i període de vacances

Pacte social per defensar el model de comerç catalàACN

Les organitzacions empresarials del comerç català estan disposades a acceptar la invitació del Departament d'Empresa i Ocupació de signar un gran Pacte Social en defensa del model comercial català, en aquest moments pendent d'un fil per la ingerència del govern espanyol que ha anunciat la presentació d'un recurs contra la llei comercial catalana perquè atenta a la unitat del mercat. Totes les organitzacions comercials de Catalunya han donat suport a la crida amb l'excepció de l'associació de grans empreses de distribució Anged que al sortir de la reunió ha manifestat que necessita d'un dies per prendre una decisió. Els comerciants han anunciat que seguiran ''obeint'' únicament la legislació catalana.

En el transcurs dels pròxims dies les agrupacions empresarials representatives del sector del comerç de Catalunya, amb l'aval del Govern, treballaran per recollir signatures i redactar el que serà un gran pacte social a favor del model de comerç català que es presentarà per la seva validació davant del Parlament per buscar el suport dels grup polítics catalans.

A la reunió d'aquest dimecres estaven la majoria de les organitzacions empresarials del sector català i també un representant de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) que tot i que no ha donat suport explícit en aquests moment no ha descartat un pronunciament el pròxims dies, després de consultar amb els seus associats.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assenyalat que el sentit d'aquesta iniciativa ''no només'' és per neutralitzar un atac a les competències del Govern sinó per evitar ''la destrucció del model de comerç català'' que és un model ''d'èxit'' i recull un millor comportament que la resta de model comercials de lliure competència.

Puig ha defensat el model català com una fórmula que ha demostrat en el seu desplegament els últims anys que genera més llocs de treball que la resta de models implantats a la resta de l'estat amb llibertat d'horaris i que obté millors nivells de vendes, segons es constata amb les estadístiques publicades del sector, ha reblat.

El conseller vol que aquest gran pacte suposi un ''gran acord de concertació'' entre les organitzacions empresarials, el Govern i el Parlament.

''Uniformitat'' de mercat

Puig i els representants del comerç rebutgen amb aquesta iniciativa la ''ingerència'' del govern espanyol i han manifestat que demanaran al Tribunal Constitucional que aixequi la suspensió temporal de la legislació catalana perquè és un model que no atenta contra la unitat de mercat. Puig ha acusat al govern espanyol que el que busca no és protegir aquesta unitat de mercat sinó la ''uniformitat'' del sector a tot l'Estat, sense tenir en compte les singularitat de models ni les característiques dels territoris.

Puig ha deixat clar que aquest gran pacte ''no és una crida a la desobediència'' civil del sector contra una decisió de l'Estat i ha assenyalat que el suport d'aquesta iniciativa i el manteniment de la legislació catalana per part dels comerços catalans és una decisió voluntària perquè el Govern no té capacitat de sancionar les actuacions que no secundin el model comercial català.

Miguel Àngel Fraile, secretari de la Confederació de Comerç de Catalunya, acompanyat de Manel Murillo, coordinador de la federació de comerç de CCOO, han parlat en nom de les organitzacions reunides amb el Govern i han donat suport explícit a la iniciativa.

Fraile s'ha mostrat convençut que el TC donarà suport als interessos defensats pels botiguers catalans. En relació amb els possibles comerços que no segueixin la iniciativa i apliquin la llibertat d'horaris en contra de la decisió voluntària de la majoria de comerços catalans, Fraile ha dit que tot i que no se'ls podrà aplicar una sanció però tindran ''una sanció col·lectiva perquè s'allunyen del sentiment general del sector''.

Murillo de CCOO ha afegit que el 100% del treballadors del sectors estan d'acord amb el model de comerç català i ha indicat que no seguint les lleis espanyoles el comerç català ''no està desobeint una determinada legislació sinó que s'obeeix una altra normativa'', fent referència a la norma catalana.

Sònia Recasens, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha defensat el model de comerç català i ha manifestat la seva total disconformitat amb la ''ingerència'' del govern espanyol que suposa un atac a l'equilibri territorial català.

Prem per veure més contingut per a tu