Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

El Museu de l'Empordà rep dues obres de la col·lecció de Joan-Artur Roura i Comas

Es tracta de dos olis, un d'Àngels Planells i un de Joan Massanet, que representen el surrealisme empordanès que sorgeix a finals dels anys vint

El Museu de l'Empordà rep dues obres de la col·lecció de Joan-Artur Roura i ComasEMPORDA.INFO

L'Ajuntament de Figueres-Museu de l'Empordà va signar ahir un conveni de cessió amb Joan-Artur Roura i Comas segons el qual el col?leccionista d'origen empordanès cedeix en dipòsit dues pintures: 'La platja desconeguda', un oli sobre tela executat per Àngel Planells (Cadaqués, 1901 - Barcelona, 1989), i 'Mascarons de proa', un oli sobre fusta realitzat per Joan Massanet (L´Armentera, 1899 - L´Escala, 1969).

Aquests dos quadres, que s'incorporen a l'exposició permanent del Museu de l´Empordà de Figueres, han viatjat al llarg d´aquest any a Sant Petersburg (Rússia) i a Sant Julià de Lòria (Andorra). Al primer lloc van ser acollides del 28 octubre de 2016 al 5 de febrer de 2017 a The State Hermitage Museum amb motiu de l´exposició "Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l´Empordà i Salvador Dalí." Amb Alícia Viñas com a comissària, l´esdeveniment cultural va permetre posicionar aquestes dues peces al costat de 70 obres de 29 artistes empordanesos, on destaquen noms tan coneguts com Salvador Dalí, Evarist Vallés, Ángeles Santos o Antoni Pitxot. Després de Rússia, els dos olis van traslladar-se al Museu del Tabac - Antiga Fàbrica Reig, on van poder contemplar-se del 2 de març al 28 de maig gràcies a una mostra de la primera exposició que comprenia 42 obres de 9 artistes.

La platja desconeguda (1970) i Mascarons de proa (no datat) són dues representacions del surrealisme empordanès que sorgeix a finals dels anys vint, un moviment que reuneix la combinació de dos elements: d´una banda, la devoció pel paisatge de l´Empordà, amb la seva plana, les roques i el mar del golf de Roses i del cap de Creus, coronats pel cel clar d´un dia de tramuntana; i de l´altra, l´admiració vers el món metafísic, irracional, a voltes absurd i irònic, poblat d´autòmats, runes que evoquen un passat nostàlgic i éssers onírics que pregonaven artistes coetanis de la talla de René Magritte, Giorgio de Chirico o Salvador Dalí.

A tall de curiositat, i segons experts en l'obra de Massanet, el pintor de Mascarons de proa va adquirir un mascaró a un antiquari i aquest va servir-li de model i font d'inspiració a l'hora de crear les seves composicions.

Les dues obres es podran veure exposades al tercer pis del Museu de l'Empordà, al costat d'altres obres dels mateixos autors.

Prem per veure més contingut per a tu