Segueix-nos a les xarxes socials:

Castelló d'Empúries

L'Arxiu Municipal de Castelló s'amplia amb una nova sala

Els treballs, que es podrien inaugurar el juny, coincideixen amb els 30 anys del seu funcionament

L'Arxiu Municipal de Castelló s'amplia amb una nova salaGERARD BLANCHÉ

L´Arxiu Municipal de Castelló d´Empúries es va inaugurar fa just trenta anys. En aquestes tres dècades, ha ocupat diferents dependències del convent de Sant Domènec fins a arribar al lloc actual, a la planta baixa. Fa anys, però, que l´espai ha quedat petit. Ho certifica el fet que dues mil caixes es conservin a Mollet del Vallès. Ara, l´arxiu viu un procès d'ampliació amb una sala nova que permetrà preservar unit tot el fons.

La història de l´arxiu municipal de Castelló d´Empúries resta estretament lligada a la memòria de l´arxivera Marisa Roig. Quan s´inaugurà fa trenta anys a l´antic convent de Sant Domènec, Roig va entrar a dirigir-lo. Era el 12 de gener del 1987. Aleshores el servei disposava de tota una planta, més de 200 m2, però aviat es va quedar petit i evidencià que calia fer obres per reforçar-lo. El 2003, l´arxiu es traslladà a la planta baixa d´on es troba encara. Ara s´ha fet un pas endavant per dotar-lo de més espai i permetre que tot el fons, una part del qual es conserva a Mollet del Vallès -2.000 caixes-, s´unifiqui. Les obres d´ampliació s´acabaran aviat i es preveu inaugurar-les el juny.

"Quan es va obrir l´arxiu, no n´hi havia gaires a les comarques gironines", diu Roig tot reconeixent que a Castelló "existia una tradició arxivera que venia de ­lluny". De fet, l´exposició que acull aquests dies l´Ecomuseu-Farinera incideix en aquests antecedents i, sobretot, reflecteix l´enriquiment viscut durant les darreres dècades gràcies a la bona predisposició dels veïns: des de la primera donació de la vídua de Pelai Negre fins a les darreres, uns 900 cartells de diferents temàtiques, el llegat d´Esteve Ripoll o el fons de dos germans solters, un d´ells músic i l´altre col·leccionista. "A vegades apareixen sorpreses", comenta Roig, que anima la gent a no llençar els llegats antics. "Nosaltres els salvaguardem i els hi donem un ús", diu.

L´ampliació és, doncs, molt necessària ja que, en aquests moments, a l´arxiu no poden tenir tot el fons unit per manca d´espai i, fins i tot, el lloc de consulta que es destina als investigadors és força precari. A la nova sala que s´està habilitant i que es creu que havia fet funcions de celler o rebost per a ús dels frares del convent, es conservarà el material "més important, aquell que no es consulta tant". L´espai, dotat amb armaris mòbils compactes, dona a una altra sala que connecta amb un pati exterior ara tancat i que quedarà pendent d´habilitar-se.

La sala, a més, també estarà dotada amb un nou sistema d´humificació molt més efectiu que no l´actual, realment arcaic i que obliga el personal a buidar els humificadors diàriament. A més, la climatització de l´arxiu serà independent de la resta de l´edifici. "La documentació requereix una temperatura i una humitat constant", justifica Roig.

Les joies de l´arxiu

Entre les joies que preserva l´arxiu destaca tot el fons digitalitzat de l´arxiu Medinaceli, datat del segle X; un llibre de privilegis del 1223 i el llibre del consell municipal del 1535, exposat ara a la Farinera. "En ser Castelló el centre i on hi havia el notari, ens trobem que no només tenim documentació d´aquí, si no d´altres pobles i de diferents èpoques", argumenta Roig. A poc a poc, la documentació es va penjant a Arxius en línia, una eina que ajuda a visualitzar el fons. Actualment hi ha 21 fons i 2.904 unitats documentals.

Prem per veure més contingut per a tu