Segueix-nos a les xarxes socials:

Castelló d'Empúries

Pau Riuró: 'L'orgue de la Basílica té molt de potencial, és ple de possibilitats'

Organista oficial del temple de Castelló des del 2012, Riuró és l'actual president de l'Associació Catalana de l'Orgue

Pau Riuró: 'L'orgue de la Basílica té molt de potencial, és ple de possibilitats'GERARD BLANCHÉ

Pau Riuró Bofill (Girona, 1983) coneix en profunditat l´orgue de la Basílica de Castelló d´Empúries. Com a organista oficial des del setembre del 2012, diu que és "un privilegi" tocar l´orgue històric més gran de Catalunya. "Em sento en el meu lloc, estic molt a gust i sempre que toco en gaudeixo", reconeix l´intèrpret que, des de fa mig any, presideix l´Associació Catalana de l´Orgue. També lidera l´associació local Amics de l´Orgue de Castelló, una entitat amb pocs socis però que tenen per objectiu donar a conèixer l'instrument.

Amb l´orgue de la Basílica com a teló de fons, parlem tranquil·lament envoltants entre aquestes parets històriques on han ressonat durant segles el so de l´orgue. En aquesta entrevista ens explica la seva trajectòria professional i el seu vincle amb l'orgue de Castelló d'Empúries del que, recentment, s'ha completat la seva restauració gràcies a un donatiu anònim d'uns 80.000 euros.

Quan va començar a interessar-se per la música?

Als 7 o 8 anys. Tenia un cosí que tocava el piano i vaig dir que jo també volia fer-ho. Suposo que, per això, els meus pares em van apuntar a classes i no ho he deixat mai més. Vaig començar en una escola de Girona i, ja més gran, vaig anar al conservatori.

Quan entrà l´orgue a la seva vida?

Quan acabava el grau mitjà de piano, van oferir l´assignatura d´orgue al conservatori. Feien sessions de presentació per engrescar i, com que jo, a l´any següent, estava lliure del piano, em vaig matricular per provar. Quan vaig ser pel mig, em va enganxar molt i no ho he deixat mai.

En sabia alguna cosa?

Ni idea i, aleshores, no em passava pel cap dedicar-me a això. Tenia 19 anys i estudiava Filologia clàssica. Vaig acabar la carrera, però m´atreia més la música i vaig decidir anar al conservatori de Tolosa de Llenguadoc.

Per què prengué aquesta decisió?

Perquè a Girona em sentia molt estancat, érem pocs alumnes. Al principi, molt bé, perquè era la novetat però, amb els anys, m´avorria. Anar a altres llocs i veure gent com tocaven o altres professors com ensenyaven era un estímul.

Com fou aquella etapa a França?

Va ser una experiència molt bona, fabulosa. Tolosa té molt prestigi i tradició. Hi ha molts orgues interessants i d´estils diferents. Hi van estudiants de tot el món. Jo no sabia, però és molt enriquidor. Vaig aprendre molt dels professors i dels companys, també. Vaig estudiar-hi tres anys i allí vaig conèixer el mestre que més m´ha influït, Jean Willen Jansen. Una cosa molt bona que fan és que tenen convenis amb molts espais i esglésies perquè poguéssim estudiar. Així, normalment, fèiem les classes fora. Podíem tocar quasi tot el repertori de diverses èpoques i estils.

Va conèixer nou repertori.

Sí, vaig descobrir-ne molt perquè aquí, per exemple, orgues d´estil simfònic o romàntic no en tenim, i allà en tenen molts i és el que més toquen. Aquí tenim molts orgues barrocs, no tant a Girona, orgues ibèrics com el de Cadaqués. Els orgues antics de cada país són molt particulars.

Hi va estudiar tres anys i després va tornar. Com va anar?

Vaig trobar que no m´havia servit per res perquè aquí no tenia cap reconeixement. Va ser una mica desagradable però, per tenir un títol, vaig entrar a l´Esmuc i just ara he acabat.

Quan va tenir el primer contacte amb l´orgue de Castelló?

Va ser un estiu que estava tocant molt a Cadaqués. L´organista Anne-Marie Rozes tenia problemes de salut i jo l´ajudava. Coincidí que va arribar a Castelló mossèn Ferran Jarabo i es va trobar el gran orgue sense organista. Ell em va proposar venir i que ens coneguéssim. En un primer moment no m´atreia gaire la idea, perquè tenia molta feina i els horaris de misses són iguals a tot arreu. Però, la veritat és que, de seguida, m´hi vaig sentir molt a gust amb la gent de la parròquia, el mossèn, els Amics de l´Orgue. Vaig veure la quantitat de possibilitats d´aquest orgue. Des d´aleshores he fallat el mínim, he estat quasi cada diumenge, però ho he fet molt a gust. És un lloc amb molt de potencial i ple de possibilitats.

Com va trobar l´orgue?

Els orgues són instruments delicats, però si el manteniment es fa bé i a temps, no donen gaires problemes. Des que jo hi sóc, només s´ha trencat el tirador d´un registre, a banda dels problemes d´afinació a causa dels canvis de temps. És un orgue molt sòlid i ben conservat.

Quin repertori pot interpretar?

Hi funciona molt bé la música barroca francesa, barroca alemanya i és molt interessant, perquè a Catalunya no hi ha orgues per tocar aquest repertori. N´hi havia hagut del mateix constructor, Jean-Pierre Cavaillé, però es van perdre durant la guerra civil.

Això el fa quasi únic?

Totalment. Té molta influència francesa, però també recull tradició d´aquí. És un orgue una mica híbrid entre francès, català, castellà, i, durant la restauració, es va instal·lar el pedaler actual, que no tenia, i això el fa una mica més europeu, més alemany. Això li atorga moltes possibilitats, fins i tot tocar composicions del segle XX, fent alguna adaptació.

Li interessa, doncs, la música contemporània per a orgue?

Sí, m´atrau molt i enllaça amb el projecte final fet a l´Esmuc.

Quan s´adona que aquest és el seu instrument?

Al principi no era del tot conscient. Tots els organistes hem tingut la mateixa experiència, que en algun moment vas sentir l´orgue i et va fascinar. És, després, amb el temps, que descobreixes perquè t´agrada tant. Depèn de les experiències i oportunitats viscudes.

Què li aporta ser organista a la Basílica?

El fet de pujar aquí dalt (assenyala l´emplaçament de l´orgue) i veure la Basílica com no la veu ningú; estar sol a la Basílica a les fosques en silenci és un atractiu per a mi; el repertori és fascinant i cada orgue és diferent.

La seva implicació a Castelló és total. Presideix l´associació Amics de l´Orgue. Quins objectius tenen?

Donar a conèixer l´orgue fent concerts, perquè el més important és que s´escolti. A vegades, quan toques, tens la sensació que la gent no ho aprecia, però, quan no hi és, el troben a faltar. Podem aportar molt a la litúrgia i als visitants de la Basílica.

També presideix l´Associació Catalana de l´Orgue.

Sí, des de fa mig any. La nova junta vol tirar endavant nous projectes perquè tingui més vida.

En quin moment es troba com a instrumentista?

M´agradaria pensar que em van sortint possibilitats per obrir-me camí i com a intèrpret és el moment de tocar molt, tenir molt de repertori i descobrir-ne de nou.

Quan toca, pensa en el públic?

A vegades els organistes fallem perquè acabem tocant el que ens agrada. En els pròxims concerts que faré a Palafrugell i Girona, tocaré una mica de tot.

Què sent quan toca?

Un organista deia que l´organista coneix el seu orgue només amb els anys. A mesura que hi passes moltes hores, el vas descobrint. En el meu cas, el primer cop que vaig tocar aquí no m´aclaria. Els 61 registres estan tots desordenats, no segueixen cap lògica. Em van caldre dies per situar-me. Ara els poso sense mirar.

Prem per veure més contingut per a tu