Segueix-nos a les xarxes socials:

Prevenció de trànsit

L'alcohol i les drogues a la carretera, sota control en les celebracions prèvies al Nadal

L'any 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs

L'alcohol i les drogues a la carretera, sota control en les celebracions prèvies al NadalSERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT

El Servei Català de Trànsit (SCT) del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya coordina amb el cos dels Mossos d'Esquadra i les Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogo alcoholèmia des de demà dijous 13 de desembre i fins al dissabte 22, en carretera i zones urbanes.

La realització d'aquests controls policials intensius es desenvolupa en un període de desplaçaments típics per celebrar dinars i sopars d'amics i empresa previs al Nadal i en el qual convé insistir que el consum d'alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles. Aquesta actuació se suma a totes les accions orientades a conscienciar la ciutadania dels riscos que suposa conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues.

Més de 760 positius en alcoholèmia i gairebé 300 d'estupefaents

Més de 760 positius en alcoholèmia i gairebé 300 d'estupefaents

A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de juny (dels dies 15 al 24), es van detectar un total de 768 positius per alcoholèmia, dels quals 623 administratius i 145 van ser penals. Pel que fa a les proves d'estupefaents, la xifra de positius va ser de 286.

Aquesta acció preventiva que s'inicia demà serà la tercera d'enguany centrada en el control de drogues i alcohol i la darrera de les disset campanyes intensives que ha coordinat enguany el Servei Català de Trànsit i que s'han focalitzat en els principals factors de sinistralitat viària.

0,0%, l'única taxa segura

0,0%, l'única taxa segura

L'SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d'alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d'accident pot incrementar, atès que l'única taxa segura és 0,0%. D'altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. La combinació en el consum d'alcohol i drogues potencia els efectes negatius sobre la conducció.

Els principals efectes del consum d'alcohol en la conducció són:

Els principals efectes del consum d'alcohol en la conducció són:

  • l'augment del temps de reacció,
  • problemes de percepció, d'atenció, control i coordinació
  • l'increment de la somnolència.

Quant als principals efectes del consum de drogues en la conducció són, depenent del tipus:

  • alteracions de la memòria i de la percepció del moviment,
  • alteracions de l'estat d'ànim i l'atenció,
  • alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l'equilibri
  • impulsivitat
  • l'ús continuat, en el cas del cànnabis, pot provocar dèficits en la memòria, l'atenció, la destresa manual, les funcions executives i la velocitat psicomotora.

Per apostar per una conducció segura sense alcohol durant aquests dies de celebracions, hi ha diverses opcions, entre elles:

  • Transport públic per no córrer riscos a la carretera si s'ha consumit alcohol.
  • La figura del conductor alternatiu: Entre un grup d'amics que surt de festa, s'escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.

Què diu la llei?

Què diu la llei?

Conseqüències administratives

Circular amb una taxa d'alcohol superior a la permesa comporta unes conseqüències administratives. En aquest sentit convé recordar que, per a conductors en general, la taxa màxima d'alcohol permesa per conduir és de 0,25 mg/l en aire espirat (0,5 gr/l en sang).

D'altra banda, no poden conduir amb una taxa d'alcohol en aire espirat per litre superior a 0,15 mil·ligrams, o a la sang superior a 0,3 grams per litre, els conductors de vehicles destinats al transport de mercaderies amb massa màxima autoritzada superior a 3.500 kg, de transport de viatgers de més de nou places, de servei públic, de transport escolar o de menors, de transport de mercaderies perilloses, de servei d'urgència, de transports especials, i amb un permís o llicència de conducció d'antiguitat inferior als dos anys.

Pel que fa als estupefaents, no es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l'organisme.

Conseqüències penals

D'altra banda, el Codi Penal recull entre els delictes contra la seguretat del trànsit la conducció sota la influència de begudes alcohòliques, drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques. En tot cas, les conductes delictives són les següents: conduir amb una taxa d'alcohol superior a 0,60 mg/l en aire espirat (1,20 gr/l en sang), conduir sota la influència de les drogues, i la negativa a sotmetre's a les proves d'alcohol i drogues.

El consum d'alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària. Segons les dades de l'Institut de Medicina Legal del 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum en alguna d'aquestes tres substàncies: alcohol, drogues o psicofàrmacs. En el 30,7% de les víctimes mortals es va detectar presència d'alcohol i en un 13,3%, drogues i/o psicofàrmacs.

Aquesta campanya preventiva de controls de drogo alcoholèmia respon a l'objectiu fixat al Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 d'intensificar les accions preventives de sensibilització i també els controls dissuasius per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l'alcohol, drogues i psicofàrmacs.

Prem per veure més contingut per a tu