Segueix-nos a les xarxes socials:

Polèmica

Una macrogranja de porcs mobilitza els veïns de Palau de Santa Eulàlia

Han creat la plataforma ciutadana Salvem la Pellingarda amb l'objectiu d'evitar que prosperi el projecte a l'Estanyet

Una macrogranja de porcs mobilitza els veïns de Palau de Santa EulàliaMARC TESTART

Un grup de veïns de Palau de Santa Eulàlia ha creat la plataforma Salvem la Pellingarda, per frenar el projecte de construcció d´una macrogranja de més de 2.400 porcs, a l´Estanyet, una zona declarada vulnerable per la Generalitat en relació amb la contaminació de l´aigua per nitrats. "Fer una granja en aquesta zona suposa un risc elevat i innecessari", diu el manifest de la plataforma, la qual, però, reconeix que la Generalitat pot autoritzar fer aquesta explotació ramadera d´uns 2.000 metres quadrats de superfície. Per aquest motiu, la Plataforma Pellingarda Sense Purins exigeix a les administracions responsables que rebutgin el projecte "sobredimensionat" de la granja de porcs.

Arran d´una reunió que va convocar l´Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia, a finals de ­l´any passat, els veïns es van començar a mobilitzar. A banda de crear la plataforma, van iniciar una recollida de signatures -ja en tenen 125 en un municipi que no arriba al centenar d´habitants. La principal amenaça és que a la zona on es vol construir la granja hi neix el rec Madral, principal aportador d´aigües al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. "La Pellingarda és un rec natural i un camí poc freqüentat que no es pot convertir en via d´accés a la granja per al trànsit rodat que hi treballi", denuncien els veïns.

L´any 2000, l´aigua del pou principal del municipi de Palau de Santa Eulàlia va sobrepassar el límit de nitrats permès, arribant a 70 mg/l, quan la normativa fixa el màxim en 50 mg/l. El 2013 la qualitat de l´aigua d´aquest pou es va tornar a examinar i va donar un resultat de 73 mg/l, la qual cosa vol dir que durant tots aquests anys no s´ha aconseguit millorar la qualitat de l´aigua del pou, sinó tot el contrari. "La qualitat de l´aigua no ha fet més que empitjorar", remarca la plataforma, la qual vetlla també pels municipis veïns, que podrien veure´s afectats per aquest problema de la contaminació per purins, tot i que el promotor de la macrogranja es compromet a anar-los a abocar al municipi de Bescanó, a la comarca del Gironès. El projecte gairebé limita amb el terme de Garrigàs.

Segons l´Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia, una granja d´aquest tipus "no aporta res al municipi: ni mà d´obra, ni incentius socials; només despesa municipal, a banda dels possibles perills ambientals i de contaminació dels pous municipals".

A més, l´informe al qual ha tingut accés aquest Setmanari apunta que les dimensions de la granja pressuposen que "pot haver-hi multinacionals, al darrere, que s´emportin els porcs, però que ens deixin els purins i els importi molt poc el fet d´on els deixin".

Tot i que existeixen regulacions, no hi ha prou vigilància per assegurar que la gestió dels purins es portarà a terme de forma curosa.

Prem per veure més contingut per a tu