Segueix-nos a les xarxes socials:

Sant Llorenç de la Muga

Milloren les lleres de la Muga al seu pas per Sant Llorenç

L'objectiu és millorar la vegetació de ribera característica d'aquest tram alt de riu

El passat mes de setembre es varen iniciar els treballs de millora ambiental del riu Muga dins del terme municipal de Sant Llorenç de la Muga. Les tasques afecten un tram d'uns 1600 m de longitud, i suposen la intervenció en aproximadament 5,8 ha d'espai ocupat per vegetació de ribera que cal millorar.

L'hàbitat on s'està treballant està representat per un bosc de ribera molt sensible, amb un elevat interès de conservació, integrat per espècies típiques de tram alt on hi dominen les vernedes amb freixes i salzes (hàbitat prioritari per a la Directiva "Hàbitats" de la Unió Europea (Directiva 92/43/CEE).

Fins ara, la llera del riu corria un elevat risc de degradació a causa de la presència cada cop major d'espècies de jardineria com és el plàtan, o d'espècies exòtiques invasores com són la falsa acàcia i la canya. A la vegada, també hi han anat proliferant els darrers anys espècies arbòries de ràpid creixement típiques de ribera però característiques de lleres més amples i de trams més baixos del riu, com són l'àlber o el pollancre. Totes aquestes espècies han estat substituint la vegetació característica d'aquest tram de riu, amb les repercussions ambientals i ecològiques que això suposa.

L'objectiu del present projecte és recuperar la vegetació de ribera autòctona i característica del tram alt del riu Muga, per permetre tant la seva recuperació ambiental com les seves funcions ecològiques, ajudar a disminuir el risc d'inundacions i arrossegament de troncs caiguts, i retirar les deixalles presents en aquest tram de riu.

Fins ara, s'han realitzat treballs silvícoles de selecció per tal d'afavorir la vegetació de ribera present, com són els verns, els salzes o els freixes. A continuació, està previst treballar en la retirada de les espècies exòtiques invasores, principalment robínies i canyes. En el cas de la robínia, s'emprarà un herbicida que s'injectarà en cadascun dels troncs de l'espècie per tal d'assegurar que aquesta no rebroti en un futur. Un cop mort, es tallaran i retiraran tots els peus per evitar que caiguin a la llera del riu. En el cas de la canya, es desbrossarà periòdicament en aquells espais més susceptibles i de difícil accés, mentre que s'arrencarà d'arrel en aquells més accessibles i amb pendents poc acusats.

Finalment, està prevista una repoblació amb espècies autòctones com ara verns, salzes, saücs, marfull, aladern, etc. en aquells espais que hagin quedat més denudats un cop s'hagi retirat la flora invasora. També es retiraran les restes d'arbres caiguts sobre la llera i residus que hi pugui haver en aquest tram de riu.

Totes les actuacions d´aquest projecte les estan portant a terme 9 persones de la Fundació ALTEM, la qual es dedica a la inserció laboral de persones en risc d´exclusió social de l'Alt Empordà.

Prem per veure més contingut per a tu