El president espanyol, Mariano Rajoy, considera positiu el fet que PP i PSOE s'entenguin respecte el procés sobiranista iniciat a Catalunya. En una entrevista que aquest dilluns publica 'El Mundo', Rajoy assegura tenir la convicció que tant ell com el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, pensen "el mateix". En aquest sentit, recorda que Rubalcaba va afirmar no estar gens d'acord amb el fet que el PSC introduís el dret a l'autodeterminació al seu programa electoral. Una circumstància que, tal com afegeix el president espanyol, el va "reconfortar".

Preguntat sobre el desafiament a la legalitat que, des de la perspectiva de 'El Mundo', suposa el pacte assolit per CiU i ERC, Rajoy assegura que l'afronta amb la "tranquil·litat" que li dóna el fet de saber que "tots estem sotmesos a l'imperi de la llei". No obstant això, assegura sentir també "preocupació" perquè "tot el que s'està produint és dolent per Catalunya i és dolent per al conjunt d'Espanya".

Seguint aquest fil, el president espanyol assegura que li agradaria que Mas rectifiqués perquè aquest fet "seria bo per Catalunya i per tot Espanya". Interrogant sobre la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola per tal de suspendre l'autonomia catalana o inhabilitar Artur Mas, Rajoy es limita a afirmar que "tots estem sotmesos a l'imperi de la llei" i que espera que "tots actuïn en conseqüència i no es faci res que contravingui la llei".