Segueix-nos a les xarxes socials:

Madrid, Barcelona i San Sebastián, les capitals que millor compleixen

Són les ciutats espanyoles que més compleixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, segons un estudi que ha avaluat l’acompliment de les 50 capitals i les dues ciutats autònomes espanyoles que ha presentat la consultora IdenCity

Madrid, Barcelona i San Sebastián, les capitals que millor compleixen

Les 52 ciutats es troben a un 60% del compliment dels ODS, destacant dalt de tot el compliment de l’Objectiu 3 de Salut i Benestar, que registra una mitjana de compliment del 85%, mentre que a la cua es troba l’Objectiu 13 d’Acció pel Clima, amb una mitjana del 32%. L’ODS 16, pau, justícia i institucions sòlides, i l’ODS 8, treball decent i creixement econòmic, amb un grau de compliment mitjà del 76% i el 73% respectivament, són els següents objectius amb millor acompliment a les ciutats espanyoles.

Per fer aquest informe, IdenCity –consultoria especialitzada en processos de transformació de ciutats i territoris que presideix l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu– ha elaborat un Índex ODS que avalua el grau de compliment d’aquests objectius a través de 125 metes de les 169 incloses per l’ONU a l’Agenda 2030 i analitzant 295 indicadors. «A IdenCity hem volgut crear una eina per monitoritzar el comportament de ciutats en una sèrie d’àmbits urbans. L’Índex ODS permet acompanyar les urbs i territoris en el seu procés de transformació per assolir el compliment de l’Agenda 2030», explica Jordi Hereu.

Madrid, Barcelona i San Sebastián, al capdavant

Per ciutats, Madrid destaca per aparèixer en sis ocasions entre les cinc ciutats espanyoles que més compleixen un ODS, i obté el primer lloc en el cas de l’Objectiu 16 de Pau, justícia i institucions sòlides, el tercer en l’Objectiu 8 de Treball decent i creixement econòmic, el quart en l’Objectiu 17 d’Aliances per aconseguir els objectius, i el cinquè en els ODS 1, 9 i 12, relacionats a fi de la pobresa; indústria, innovació i infraestructura, i producció i consum responsables, respectivament. En el cas de Barcelona, se situa com la capital espanyola amb més compliment dels ODS 1 (final de la pobresa) i 9 (indústria, innovació i infraestructura) i apareix a tres segones places en l’Objectiu 12 (producció i consum responsables), el 14 (vida submarina) i el 17 (aliances per aconseguir els objectius).

San Sebastián és la ciutat que més vegades arriba al primer lloc, en encapçalar el compliment en els ODS 4 (educació de qualitat), 12 (producció i consum responsables) i 15 (vida d’ecosistemes terrestres) i situar-se a la tercera plaça en l’ODS 13 (acció pel clima) i en la quarta l’11 (ciutats i comunitats sostenibles). Bilbao, Tarragona i Saragossa també se situen al capdavant del compliment dels ODS amb cinc aparicions per a cada una al ‘top’ 5 dels ODS.

Comunitats autònomes

En l’àmbit territorial, l’estudi dona dades «positives i equilibrades» a escala nacional, ja que, a excepció de les Canàries, Ceuta i Melilla, totes les comunitats autònomes aconsegueixen representació a través d’algunes de les seves capitals entre les cinc primeres posicions d’algun dels disset objectius. Andalusia, Catalunya i el País Basc són les autonomies que aconsegueixen més representació al ‘top’ 5 dels ODS.

‘Top’ capitals espanyoles per ODS

  • ODS 1: Barcelona, Sòria, Tarragona, Vitòria i Madrid.
  • ODS 2: Guadalajara, Huelva, Lugo, Còrdova i Cadis.
  • ODS 3: Pamplona, Lugo, Logronyo, Albacete i Vitòria.
  • ODS 4: San Sebastián, Ciudad Real, la Corunya, Granada i Vitòria.
  • ODS 5: Zamora, Cadis, Còrdova, Ourense i Lleida.
  • ODS 6: Saragossa, Pamplona, Castelló, Càceres i Bilbao.
  • ODS 7: Sevilla, Salamanca, Sòria, Lleida i Logronyo.
  • ODS 8: Lugo, Saragossa, Madrid, Toledo i Tarragona.
  • ODS 9: Barcelona, Bilbao, Santander, Sevilla i Madrid.
  • ODS 10: Càceres, Ciudad Real, Osca, Saragossa i Àvila.
  • ODS 11: Albacete, Valladolid, Bilbao, San Sebastián i Tarragona.
  • ODS 12: San Sebastián, Barcelona, Múrcia, Granada i Madrid.
  • ODS 13: Palma, Múrcia, San Sebastián, Càceres i Bilbao.
  • ODS 14: Tarragona, Barcelona, Cadis, Almeria i Pontevedra.
  • ODS 15: San Sebastián, Pontevedra, Sòria, Santander i Bilbao.
  • ODS 16: Madrid, Ciudad Real, Saragossa, Oviedo i Sòria.
  • ODS 17: Bilbao, Barcelona, Pamplona, Madrid i Saragossa.
Prem per veure més contingut per a tu