Empordà

Empordà

Alfons Martinez

Paral·lel 46

Alfons Martínez Puig

Historiador

Idees encadenades

"No pensar només en allò que ens pot transmetre el seu art, sinó en el malson viscut per una experiència personal per la qual ningú hauria de passar"

Fa pocs dies, en el marc del Festival de dansa Figueres es Mou, es va poder gaudir d’un recorregut per la ruta de l’art urbà que pot contemplar-se en diversos punts de la ciutat; acompanyats per dos ballarins, en una curiosa barreja entre l’art en moviment i l’art estàtic, sorprenent, atractiu i original.

En el recorregut, era parada obligada al carrer Enginyers on es poden trobar dos murals, un de l’artista BL2A en els vells comptadors de registre que els ha canviat com una mitja, i l’altre un mural a la paret del Museu de l’Empordà de l’artista i escriptora valenciana Paula Bonet. Dos elements d’art urbà d’una esplèndida execució i una bellesa extraordinària.

Curiosament, i en paral·lel aquesta ruta per l’art urbà de la ciutat de Figueres, tenia lloc a Barcelona el judici d’aquesta artista valenciana contra el seu presumpte assetjador; un judici que arriba després de més de tres anys de denúncies i –interpreto– un autèntic malson per a Paula Bonet i, és clar, pel seu entorn més immediat que ho ha viscut.

Evidentment, no sé el desenllaç del judici, i per descomptat que vagi per davant la presumpció d’innocència, tot i que sembla que l’acusat tenia un altre judici per assetjament i les amenaces proferides eren, en bona part, amenaces de mort. Desconec el conjunt del procés fins avui, només a través dels mitjans de comunicació, però fa venir esgarrifança pensar en com viuen les persones que pateixen assetjament i com acaben tancant-se en elles mateixes.

Podem dir-ne idees encadenades, ja que la contemplació del mural, no es pot deslligar de la trista actualitat. Una experiència nefasta per qui és objecte d’assetjament, però que acaba transcendint, agradi o no, atès que ha estat passar pel magnífic mural que vesteix la paret exterior del Museu de l’Empordà de Figueres, pintat per la Paula Bonet, i no pensar només en allò que ens pot transmetre el seu art, sinó en el malson viscut per una experiència personal per la qual ningú hauria de passar.

Compartir l'article

stats