Segueix-nos a les xarxes socials:

De Cal Recader

Manel Puig

Columnista

Viatge «castelloní» a Madrid

"Gràcies a una conversa amb Constantí Turró vaig poder descobrir l’escultor Pere Estany i Capella. Fou ell qui m’explicà que al Parque del Retiro hi havia uns lleons monumentals realitzats per Estany"

En el moment que escric aquest text, estic tornant de Madrid. Els que heu viatjat amb tren i hi heu escrit sobre paper sabeu que, en segons quins trams, el va i ve dificulta l’escriptura. Tot i això, haig de dir en defensa d’aquesta màquina i vagons, que tot i anar més de pressa que els trens convencionals, té molt poc moviment.

Estic content, torno d’aquest petit viatge a la capital del regne d’Espanya, que m’han regalat la meva dona i els meus dos fills. Feia temps que tenia ganes de veure en directe el Gernika de Pablo Picasso. L’he vist i m’he emocionat, en viu encara és més extraordinari del que em pensava. Picasso, una meravella! Aprofitant la dosi cultural que portava dins, i la proximitat d’on estava amb el Parque del Retiro, vaig decidir anar a veure un monument destacat d’aquell parc fet per un castelloní. Gràcies a una conversa amb Constantí Turró vaig poder descobrir l’escultor Pere Estany i Capella (Castelló d’Empúries, 1865 - Madrid, 1923). Fou ell qui m’explicà que al Parque del Retiro hi havia uns lleons monumentals realitzats per Estany. Els vaig anar a veure i certament fan goig. Són fets de pedra negra i de grans dimensions, formen part de les escales monumentals d’accés a les aigües de l’estany del parc.

Cercant més informació sobre Pere Estany, he trobat que va estudiar primer a l’escola de Belles Arts de Barcelona i més tard viatjà a la ciutat de París per ampliar els seus coneixements artístics. Com a primer gran reconeixement, cal dir que va decorar els pavellons de Mèxic en les exposicions universals de París de 1889 i 1900. El 1901 es va traslladar a viure a Madrid. El 1904 va guanyar unes oposicions per a la plaça de professor de l’escola d’arts i oficis de la mateixa ciutat. Entre altres obres és autor de multitud de monuments funeraris, cal destacar-ne els de la família Mirambell del cementiri del Poblenou de Barcelona o el dedicat a Los hombres ilustres de la Basílica d’Atocha de Madrid. Podem trobar monuments amb la seva signatura a Santander, Cadis, Sevilla o Alacant. També fou reconegut amb la medalla de segona classe de la secció de Arte Decorativo de la Exposición Nacional de Bellas Artes.

Prem per veure més contingut per a tu