Segueix-nos a les xarxes socials:

Denuncien «vulneració de drets» a menors no acompanyats a Girona

Girona Acull diu que van dormir a la comissaria dels Mossos «sense intimitat i en situació denigrant» · La policia assegura que el dia 4 hi van estar unes hores però que no hi van passar la nit

La Plataforma Girona Acull denuncia una suposada vulneració de drets dels infants comesa pels Mossos d'Esquadra. Arran d'unes piulades a Twitter de l'advocada gironina Mònica Tarradellas, s'ha donat a conèixer un fet que es repeteix sovint a la comissaria de Vista Alegre: la presència de menors migrants no acompanyats (MENA) que arriben a terres gironines a la recerca d'empara o que han fugit de centres.

L'advocada va difondre a les xarxes la presència de quatre joves a les instal·lacions durant la tarda de dijous, tot assegurant que estaven asseguts a les cadires de la recepció. Segons l'advocada, aquests joves estaven a la comissaria perquè havien fugit d'un centre i esperaven tornar-hi quan se'ls anés a portar o vinguessin els seus educadors. Segons va escriure, «la situació que s'està donant ara mateix a la comissaria dels Mossos atempta contra drets bàsics i fonamentals dels menors retinguts». A aquesta denúncia també s'hi va sumar a través de Twitter el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Lluc Salellas, tot assegurant: «No podem avalar tenir menors dormint en matalassos al terra en comissaries. Els drets humans i dels menors són una prioritat que no hi entén d'excuses i que exigeix que totes les institucions treballin sense demora per evitar aquests casos».

Des dels Mossos d'Esquadra, ahir es va assegurar que aquests joves no van dormir a la comissaria, sinó que van passar-hi un parell d'hores i després van tornar als centres. Amb tot, van assegurar se'ls va proporcionar una manta i que, a més, se'ls va oferir un entrepà per tal que passessin les hores allà en les millors condicions possibles. A la comissaria no és el primer cop que joves hi passen unes hores i fins i tot alguna nit, cosa que ha portat els sindicats del propi cos a denunciar la situació i edmanar a la DGAIA (Direcció General de la Infància i l'Adolescència de la Generalitat de Catalunya) que hi posi fi.

L'arribada de joves desemparats s'ha multiplicat els últims temps i molts d'ells van a comissaria no perquè s'hagin escapat, sinó perquè arriben a Catalunya i per tal d'entrar al circuit legal se'ls avisa que anant a la policia se'ls facilitaran els tràmits.

Davant aquesta situació, Girona Acull porta temps denunciant la situació i asseguren que en l'episodi viscut aquest dijous s'han vulnerat «drets fonamentals i de la Convenció dels drets dels infants» i reclamen solucions. També denuncien que els menors dijous estaven «retinguts a l'espera de reubicar-los en centres de la DGAIA» i se'ls va fer «dormir a la sala d'espera de la comissaria de Vistalegre, exposats a totes les persones que hi passaven per davant» i això «sense cap mena d'intimitat» i en una situació que asseguren que és «denigrant».

A més, ressalten que és una situació que viuen «infants» i segons afirmen en un comunicat «els cossos policials i l'administració tenen l'obligació legal i el deure moral de protegir-los especialment». Per tot això, Girona Acull exigeix una solució immediata i que es dugui a terme una coordinació efectiva entre la policia, la Direcció General d'Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Girona per establir «mesures amb celeritat» per tal que la situació no es repeteixi.

Prem per veure més contingut per a tu