Segueix-nos a les xarxes socials:

Premien un gironí per una app que transforma el telèfon mòbil en caixa negra

Marc Chicharro ha aconseguit el segon lloc en uns guardons convocats pel Col·legi Oficial d'Enginyers Aeronàutics d'Espanya

Premien un gironí per una app que transforma el telèfon mòbil en caixa negra

Una aplicació que permet convertir un telèfon mòbil en una caixa negra per a l'aviació lleugera. Aquest és el projecte que ha ideat l'enginyer d'Airbus i pilot professional gironí Marc Chicharro, i que li ha valgut el segon lloc en els Premis d'Innovació Aeronàutica que convoca el Col·legi Oficial d'Enginyers Aeronàutics d'Espanya.

«L'aviació lleugera té una tecnologia dels anys 80 o 90. En canvi, tu, amb un smartphone nou, tens tota la tecnologia actual, amb sensors, pantalla tàctil... per què no aprofitar-ho?», es pregunta Chicharro. I d'aquí va néixer aeroclAPP, una aplicació que vol millorar la gestió de la flota dels aeroclubs, escoles i propietaris d'aviació lleugera.

D'aquesta manera, l'aplicació transforma l' smartphone del pilot en una caixa negra que enregistra tota la informació del vol -paràmetres GPS, acceleracions en temps real i moviments d'arrancada i parada del motor, entre altres- i l'envia a terra en temps real. Així, en el cas d'un alumne que voli sol, l'instructor pot controlar en tot moment on es troba sigui des de la cafeteria, el parc o casa seva. I ho fa reduint costos, ja que no cal comprar, instal·lar ni mantenir cap equip especial. «Fins ara, això s'ha pogut fer amb GPS, però són molt cars i no tots els aeroclubs estan disposats a assuimr aquesta despesa. Però ja que tenim un mòbil que fa moltes més coses que un GPS, val la pena aprofitar-ho», assenyala Chicharro.

L'enginyer i pilot també indica que un altre dels avantatges d'aeroclAPP és que, a través d'algoritmes, l'aplicació permet detectar de forma precisa en quin moment s'ha de revisar l'aparell, fet que permet reduir els costos de manteniment i operació fins a un 15%. A més, Chicharro destaca que l'aviació té també una vessant social de l'aviació, i assegura que la nova aplicació ajuda a crear comunitat. «AeroCLAPP permet compartir la informació fresca a cada moment, i això fa que sigui més fàcil la interacció entre alumnes i instructors», indica.

L'aplicació s'ha desenvolupat a través de l'empresa Starman Aviation, de la qual Chicharro és director, i s'ha comercialitzat des de fa dos mesos. De moment ja l'utilitzen escoles com la Falcon Air Academy, amb base a Astúries.

L'entrega dels Premis d'Innovació Aeronàutica va tenir lloc divendres a Madrid. El primer premi va ser per al projecte Drone Hopper, de Pablo Flores, una startup nascuda l'any 2015 amb l'objectiu de dissenyar i fabricar drons de gran capacitat tant per a la fumigació com l'extinció d'incendis forestals. El segon premi va ser ex-aequo entre Chicharro i Alejandro Rubio per Skybox, un sistema d'entreteniment en l'aire de baix cost i altes prestacions. L'equip crea una xarxa wifi a bord on els passatgers poden connectar-se amb els seus propis dispositius portàtils i accedir als continguts.

Prem per veure més contingut per a tu