Segueix-nos a les xarxes socials:

ERC rebutja el manteniment de l'IBI i l'exempció de taxes per als rodatges

No donen suport a les ordenances perquè tampoc veuen clar cobrar 2 euros per aparcar a la Copa

ERC rebutja el manteniment de l'IBI i l'exempció de taxes per als rodatgesMARC MARTÍ

Semblava que el govern de Girona (CDC) ho havia de tenir més fàcil que mai per aprovar les ordenances fiscals de 2016. En feia prou amb un acord amb ERC-MES per poder tirar-les endavant, i tot feia pensar que seria factible, a causa del pacte que tenen al Parlament. Però no. Esquerra està en desacord amb algunes de les principals modificacions previstes, com el pagament de dos euros per aparcar la Copa i l'exempció de taxes per a rodatges i sessions fotogràfiques, i Convergència tampoc li ha acceptat algunes de les seves propostes, com la rebaixa progressiva de l'IBI o la progressivitat en el pagament de les escombraries. Per això, els republicans s'han negat a donar suport a les ordenances, igual que han fet la resta de partits. Així doncs, si no s'arriba a un acord d'última hora, el ple de l'Ajuntament haurà de votar una a una les ordenances que es vulguin modificar, ja que d'aquesta manera CDC preveu poder tirar endavant, com a mínim, algunes de les mesures.

Malgrat que, en línies generals, el govern de Convergència ha congelat la majoria d'impostos i taxes, algunes de les noves mesures han generat polèmica. Per exemple, proposen que l'exempció de les taxes per als rodatges i sessions fotogràfiques que es facin a la ciutat. Aquesta és una mesura que la CUP ha criticat i que ara també topa amb l'oposició d'ERC, que considera que no ha de ser una norma generalitzada, sinó que s'ha d'estudiar cas per cas i valorar si el rodatge és positiu per a la ciutat. A més, creuen que l'exempció de les taxes minva el poder negociador de l'Ajuntament davant les productores que vulguin rodar a la ciutat, ja que a canvi es podrien aconseguir contraprestacions beneficioses.

ERC-MES tampoc està d'acord amb la qualificació d'aparcaments de "llarga durada", fet que obre la porta al pagament de dos euros diaris per estacionar a la Copa. Aquesta mesura ha estat criticada per tots els partits de l'oposició -Ciutadans, per exemple, la qualifica de merament "recaptatòria"- i els republicans la troben "improvisada". Segons ERC, primer cap fer una proposta "clara i consensuada" per als aparcaments de la ciutat i després debatre si cal fer pagar o no per deixar el cotxe a la Copa.

Finalment, l'altre punt de desacord és el manteniment de l'IBI, quan en realitat es podria haver rebaixat un 10%. Tots els altres partits, i molt especialment el PSC, han criticat aquesta mesura, de manera que tots s'han negat a donar-hi suport. Els republicans creuen "injust" que els ciutadans de Girona hagin de seguir pagant aquest 10% que en principi havia de ser provisional, i per això demanen que es vagi reduint de forma progressiva un 2,5% anual durant quatre exercicis.

D'altra banda, ERC demana que s'introdueixi la progressivitat fiscal en la taxa d'escombraries, tal com reclamen també el PSC i la CUP, que s'introdueixi una bonificació en la taxa de serveis de control i tinença d'animals per a aquells propietaris de gossos procedents de la gossera.

Davant la manca de suport, i per no haver de continuar amb les mateixes ordenances de 2015, CDC ha optat per votar una a una les modificacions de les fiscals en el proper ple, que s'ha de celebrar demà.

Prem per veure més contingut per a tu