Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Ajuntament de Girona recupera la central hidroelèctrica del Molí

L'Ajuntament de Girona recupera la central hidroelèctrica del Molíajuntament de girona

L'Ajuntament de Girona ha recuperat la central hidroelèctrica del Molí, situada al carrer Santa Clara. Amb la posada en funcionament d'aquesta centrales preveu un estalvi econòmic anual d'un 24.000 euros i un estalvi en emissions de CO2 d'unes 67 tones. La central està actualment en període de proves per detectar possibles necessitats de millora.

La Central del Molí, que va començar a funcionar a finals del segle XIX, es va parar l'any 1973 i no es va tornar a posar en marxa fins a l'any 1987, després d'una reforma important del sistema de regulació i control. Va estar en funcionament fins a l'any 2007.

"A banda de l'estalvi econòmic que suposarà la reobertura de la Central del Molí, és important recuperar-la pel valor patrimonial que representa per a la ciutat. És rellevant pel que significa de coneixement de la ciutat i de foment de la sensibilització envers l'estalvi energètic per als escolars", va ?subratllar el regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega.

Actualment, La Caseta de la Devesa ofereix un recurs educatiu de visita a la Central del Molí, que enguany han sol·licitat 642 escolars de la ciutat de Girona. A través de La Caseta també es pot demanar fer una visita concertada a l'equipament.

La turbina té una potència de 150 kW, però amb el cabal actual de la séquia Monar només s'arriben a produir fins a 35 kW. Els valors habituals estan al voltant dels 20 kW. L'energia produïda per aquesta central es destina prioritàriament a autoconsum, ja que alimenta part de l'edifici de l'Ajuntament i del Mercat del Lleó durant el dia i l'enllumenat dels carrers del Barri Vell durant la nit. L'excedent es ven a la companyia, tot i que és molt petit ja que només n'hi ha en horari diürn de cap de setmana, quan la demanda dels edificis és inferior a la capacitat de producció de la central.

El regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana va afegir també que "amb aquesta recuperació s'amplia el ventall d'instal·lacions d'energies renovables a la ciutat. L'energia hidroelèctrica de la Central del Molí s'afegeix a les instal·lacions d'energia solar tèrmica i fotovoltaica, d'energia geotèrmica i de biomassa de la ciutat".

La recuperació de la central està inclosa dins el Pla d'Acció d'Energia Sostenible i dins el Pla de Mandat de l'equip de govern municipal.

Prem per veure més contingut per a tu