Segueix-nos a les xarxes socials:

Waterpolo

"Cal una piscina nova a Figueres, quan a Barcelona els expliquem com ens entrenem es posen les mans al cap"

El vilafantenc Jordi Riu deixarà la coordinació del Club Waterpolo Figueres després d'una dècada a l'entitat per emprendre una aventura laboral a terres asiàtiques

"Cal una piscina nova a Figueres, quan a Barcelona els expliquem com ens entrenem es posen les mans al cap"ANDREA BOLCATO

Jordi Riu té 27 anys, és de Vilafant i després de vuit anys en el Club Waterpolo Figueres, on ha exercit de tècnic i de coordinador, tancarà l´etapa per marxar a l´estranger, d´aquí a un mes. Riu té previst anar a treballar de mestre durant dos anys a Myanmar, antiga Birmània i que està al costat de Tailàndia. A més de portar tres equips, també deixa la selecció gironina cadet, que ha dirigit els últims anys.

Què et porta a tancar l´etapa del CW Figueres per marxar a l´estranger?

Havia pensat que havia de fer un canvi d´aires. Després d´acabar CAFE (Ciències de l´Activitat Física i de l´Esport) a Girona vaig estudiar magisteri, de primària, i un màster de secundària. Ara, estic a les Escolàpies fent substitucions i sumat amb el waterpolo són masses hores; aquest any ha estat complicat, ho havia de reduir d´algun lloc i al final ho he reduït del tot. Porto tres equips, els últims anys he estat en el CWF de dilluns a divendres, de 17.30 a 23 h, i en els partits dels caps de setmana.

Per què Myanmar?

És una oportunitat personal i laboral única; crec que són trens que s´han d´agafar. Me´n vaig a Myanmar a fer de professor d´Educació Física en una escola internacional. Deixo el club i les Escolàpies, els estic molt agraït per haver comptat amb mi.

Quant temps portaves en el CWF?

Des del 2010. Vaig començar a la universitat, portant equips de natació i de waterpolo en escoleta i benjamins. Al 2013, amb la marxa de Ramon Rosell, que ara està a l´Algesires, vaig agafar la coordinació.

Qui agafarà el teu relleu?

En Jordi Gasull seguirà i estem buscant entrenador i repartir les tasques. El club hi haurà un canvi de junta també, actualment la presidenta és Xus Rodríguez i està previst que un grup de 10-12 pares portin el club. Em tranquil·litza perquè tenen ganes de fer coses.

Què ha suposat per tu aquest club?

És el club de tota la vida, he nedat sempre a Figueres i he jugat a waterpolo. Fins ara ho he fet el màxim de bé que he pogut i penso que vindrà algú que ho farà millor que jo.

Quin moment viu el waterpolo en l´àmbit provincial?

El waterpolo ha perdut molt a la província, s´ha de reconèixer, però crec que hem tornat a arrencar. Hi ha gent que vol tornar a fer-lo créixer, s´estan fent moltes activitats amb la federació, amb convocatòries de diferents categories, seleccions i torneigs per motivar els jugadors.

I el CWF?

Si mirem les classificacions provincials, crec que la valoració és molt positiva, estem al capdavant en algunes categories; ara acabem de guanyar la Copa Girona cadet. L´absolut és el que més coixeja, però també el que menys em preocupa perquè puja gent de baix molt bona.

A partir de quines edats teniu waterpolistes?

Els més petits tenen 8-9 anys, són benjamins de primer any i no en tenim de menys edat perquè és un esport que requereix tenir domini aquàtic i no podem agafar nens que no sàpiguen nedar.

Què té el waterpolo respecte altres esports?

És un esport minoritari, d´equip, de contacte, que exigeix físicament, però que alhora el gaudeixes moltíssim. T´aporta molt autocontrol i disciplina. És un esport molt atractiu i quan domines el medi aquàtic t´enganxa.

Quants jugadors teniu?

Tenim entre 60 i 70 esportistes i la intenció hauria de ser de tornar a estar a uns 80, com fa dos anys. Hem de créixer de base perquè en un club tan petit 10 jugadors menys es nota moltíssim.

Tot i la teva marxa, quins equips tindreu i en quines categories busqueu jugadors?

La temporada que ve inscriurem un benjamí, aleví, infantil, cadet, juvenil i absolut. Crec que serà el primer any en molt temps que es pot fer tota l´escala, algunes categories gràcies al combinat que tenim amb l´Anglès. Busquem nens de totes les edats, però sobretot entre 7 i 12 anys. Tenim l´estructura, però hem de créixer en volum; fem diferents iniciatives, un campus, jornada de portes obertes, contactes amb les escoles i al setembre la matrícula és gratuïta.

Voleu créixer, però us hem vist entrenar alguns cops amb només un carril de la piscina. Fins a quin punt estan limitats?

La logística i disponibilitat d´espais esportius a Figueres és una problemàtica coneguda. La piscina ha quedat petita, hi ve gent de tota la comarca i no pot acollir més gent. Ho patim els del club de natació, waterpolo, usuaris... Estem entrenant en instal·lacions tercermundistes, els nens es preparen a la piscina petita tocant de peus a terra; en un carril de la gran... Fins a infantils, per treballar amb pilota hem d´anar a la petita. Malgrat això, traiem bons resultats. A Barcelona, el niu del waterpolo espanyol, quan els hi expliquem com ens entrenem es posen les mans al cap. És el que tenim i hem de lluitar per tenir més espai, però Figueres crec que se n´ha assabentat tard. Cal una piscina nova, però s´ha d´invertit i renovar en d´altres instal·lacions també.

L´Ajuntament diu que quan el tercer pavelló s´acabi, el 2020, després aniran per la segona piscina coberta.

En 10 anys no tindrem cap més piscina? M´agradaria pensar que ha de ser abans, no podem créixer gaire més, no tenim espai. El mateix l´hi passa al Club Natació Figueres, que amb l´entrada d´Hèctor Ruiz ha fet créixer el nombre de nedadors.

Anar a la descoberta, que està al costat, aportaria alguna solució temporal?

La descoberta té una funció lúdica durant dos mesos l´any i precisament el juliol i l´agost és quan menys entrenem els de natació i waterpolo. El problema el tenim de setembre a juny. Com deia, és una piscina comarcal, els dissabtes ve a entrenar el club de la Jonquera. Sabem que és complicat trobar finançament, però s´hauria de construir ja, ho hem comunicat a l´Ajuntament. La segona piscina, ja que s´inverteix no hauria de ser de 25 metres, sinó amb les mesures olímpiques, de 50 m, ja que la de 25 es quedaria petita ràpidament.

Prem per veure més contingut per a tu