Segueix-nos a les xarxes socials:

La UCO xifra en 10,5 milions els presumptes suborns en la causa de Zaplana

La UCO xifra en 10,5 milions els presumptes suborns en la causa de Zaplana

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil xifra en 10.521.351,28 euros el muntant total dels presumptes investigats en l'operació Erial', la causa en què s'investiga l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, i calcula que, dels fets examinats, el grup Sedesa, vinculat a la família Cotino, hauria obtingut ingressos per més de 86,5 milions d'euros amb ocasió de la venda d'actius de les ITV i el Pla Eòlic Valencià.

Així consta en un informe de data 16 de maig de 2018 de la UCO al Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que instrueix una causa de la qual la magistrada ha aixecat parcialment el secret del sumari, amb excepció de la part relativa als comptes que atribueix a l'estranger a l'expresident de la Generalitat ia dos presumptes testaferros --Joaquín Barceló, exdirectiu de Terra Mítica i exdirector de Formació de l'Agència Valenciana de Turisme, i Francisco Grau, exsecretari del consell d'administració de la CAM--.

Els tres van quedar la passada setmana en llibertat després que la magistrada bloquegés 6.330.000 euros que considera que tenien en dos comptes a Suïssa, fet que per a la instructora "minimitza" el risc de fuga.

En l'informe de la UCO i del fiscal anticorrupció al jutjat, es detalla que part dels "suborns" per les adjudicacions suposadament "arreglades" del Pla Eòlic Valencià i de les ITV a Sedesa, haurien anat a parar a dues societats de Luxemburg per compravenda de participacions de societats espanyoles: 6,4 milions d'euros a Imision Internacional (una offshore administrada per Beatriz García Paesa) i 2,18 a Fenix ??Investiments (societat propietat de Juan Francisco García, excap de gabinet de Zaplana i que va ser president de la taula de contractació de l'adjudicació de les ITV).

Una altra part és el pagament de serveis suposadament prestats abonant entre 2003 i 2011 un total de 1.355.351 euros a la societat dobles Figures Consultors i 580.000 euros a Imarol SL.

Així mateix, els investigadors han constatat que part d'aquests diners ha retornat a Espanya de manera "oculta i vetllada" amb la creació d'un entramat societari a través de les societats Costanera del Glorio, Medlevante, Gesdesarrollos Integrals i Tornos Sylvatica. El maig de l'any passat, s'havia acreditat que dels 6,4 milions d'Imision Internacional, havien retornat al país 2,9 i quedaven per acreditar el destí d'altres 3,5 milions.

Prem per veure més contingut per a tu