Empordà

Empordà

Palau de Santa Eulàlia

Cinc municipis de l'Alt Empordà estrenaran escoles bressol rurals a partir del setembre

Es tracta de Fortià, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Palau de Santa Eulàlia i Vilamalla

L’escola de Palau de Santa Eulàlia, on s’ubicarà la llar d’infants Xavi Camps

Vuit municipis gironins de menys de 2.500 habitants estrenaran una escola bressol rural a partir del setembre. Es tracta de Bellcaire d'Empordà i Vall-llobrega (Baix Empordà), Fortià, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Palau de Santa Eulàlia i Vilamalla (Alt Empordà), i Castellfollit de la Roca (la Garrotxa).

L’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavi Camps, aplaudeix la mesura. «Podrem cobrir la franja de 0 a 12 anys i ja no haurem de patir per si les famílies es veuen obligades a marxar del municipi», revela. En aquest sentit, assenyala que l’obertura de l’escola bressol comportarà «vida, arrelament i futur pel poble». La llar d’infants, que s’ubicarà al mateix edifici de l'escola (reoberta el setembre de 2021 després de 50 anys tancada), oferirà 13 places, però Camps confessa que si en cobreixen «4 o 5» ja estaran «contents». El municipi, amb 121 veïns empadronats, mai havia tingut cap escola bressol. I ara, celebra, podran «tancar el cercle». «Si les famílies haguessin hagut de portar els seus fills a una llar d’infants fora del municipi, difícilment després els haurien matriculat al poble», assegura.

A més, defensa que el cost és «assumible» perquè el Departament d’Educació finançarà la majoria de les despeses de la llar d’infants. «Des de l’Ajuntament haurem de pagar 5.000 euros l’any», assenyala. Del contrari, assegura, «tenir una escola bressol suposaria un cost de 30.000 euros anuals».

En total, 52 municipis catalans comptaran amb una escola bressol rural el proper curs. Aquesta xifra suposa un increment del 75% respecte a les 70 localitats que fins ara comptaven amb aquest servei, i la xifra s’elevarà fins a les 122 escoles bressol. «Pràcticament doblem en un curs el nombre d’escoles bressol rurals», va recordar ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Una aposta, va remarcar, que s’ha fet perquè «hi hagi equitat i igualtat d’oportunitats per a totes les famílies i tots els infants, visquin on visquin del nostre territori».

Amb tot, la mesura es deu al desplegament del Pla d’Integració de l’etapa inicial a l’escola rural. Segons Gonzàlez-Cambray, respon a un doble objectiu: «que cap escola rural tanqui per motius econòmics» i la creació de «noves escoles rurals a través d’aquest pla que canvia les regles de joc del finançament».

Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de dinamització de l’entorn rural, que el Govern va presentar l’octubre passat i que vol lluitar contra la pèrdua d’alumnat en les poblacions més petites, que en molts casos comporta la despoblació. L’objectiu és facilitar la creació de noves escoles bressol en entorns rurals per a promoure el seu repoblament. Actualment, a Catalunya hi ha 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants. Això suposa un 25% respecte el total de centres públics d’infantil i primària. D’aquestes, 232 són escoles rurals, 81 són escoles cícliques i 106 són escoles completes.

Compartir l'article

stats