Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Alt Empordà és una de les tres comarques catalanes amb més afiliació estrangera

Els territoris amb més contractes temporals són Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, més de 10 punts per sobre la mitjana

L'Alt Empordà és una de les tres comarques catalanes amb més afiliació estrangeraAIDA CLEMENTE

Catalunya va tancar el 2021 amb 3.338.818 afiliats a la Seguretat Social, 61.253 més que el 2019 i 124.184 més que les xifres de finals del 2020, segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). En dos anys, el nombre de treballadors del Principat ha crescut a totes les comarques menys el Barcelonès (-0,1%) i la Ribera d'Ebre (-1,2%). En canvi, els augments més elevats han sigut els de la Cerdanya (7,2%), el Moianès (6,4%), el Baix Penedès (5,6%). En l'últim any, s'han registrat increments a totes les comarques. D'altra banda, els territoris amb més contractes temporals són l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, més de 10 punts per sobre la mitjana.

També tots els territoris han notat un augment de l'afiliació estrangera (+0,8%), que representa el 15,3% del total. La Segarra, el Barcelonès i l’Alt Empordà es mantenen com les comarques amb la proporció més elevada d’afiliats estrangers (30,8%, 21,8% i 21,7%, respectivament); l’Anoia i el Berguedà (7,9% en tots dos casos) i el Vallès Oriental (8,6%) amb la més baixa.

Si a Catalunya el 25,2% dels contractes per compte d'altri són temporals, a l’Alta Ribagorça aquesta xifra es dispara fins al 36,9%, mentre que al Pallars Sobirà arriba al 35,2%, a l'Aran, al 34,8% i al Baix Ebre, al 34,7%). Per contra, la comarca que mostra el grau de temporalitat més baix és el Baix Llobregat, amb un 22,3% de temporalitat.

Pel que fa a la durada de la jornada, la Cerdanya i el Priorat són les comarques on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada amb un 26,7% i 25,5%, respectivament, més de tres punts per sobre de la mitjana (22%).

Les dades proporcionades per l'Idescat també mostren que la proporció entre homes i dones és pràcticament igual a la d’un any enrere, amb un 47% d'afiliació femenina i un 53% de masculina. Es mantenen com les comarques amb més presència d’homes entre la població treballadora la Segarra (58%) i la Noguera (57,8%).

Per edats, en totes les comarques destaca l’augment del pes del col·lectiu més jove sobre el total d’afiliats, que ha augmentat 1 punt percentual i representa el 16,3% dels treballadors; mentre que els afiliats de 30 a 44 anys han disminuït 1,3 punts fins al 36,4%.

Per àmbits econòmics, el sector serveis és l’únic que incrementa les afiliacions a totes les comarques a desembre del 2021, en relació amb l’any anterior. D'altra banda, el sector industrial ha augmentat un 1,9% el nombre d’afiliacions en relació amb el 2020. En aquest cas, sí que s'ha registrat una disminució en alguns territoris, en concret al Moianès i a l’Alt Penedès, amb una lleugera caiguda del 0,4%.

La construcció, amb un increment de 7.226 afiliacions a Catalunya respecte del mateix mes de l’any anterior, ha augmentat un 3,5% interanual. L'increment més elevat de contractacions del sector és el de l’Alta Ribagorça (11,2%).

L’agricultura és l’únic sector que ha reduït el nombre d’afiliacions (-89), fet que representa una disminució del 0,2% interanual. La xifra total de treballadors del sector ha disminuït a gairebé la meitat de les comarques i la disminució més elevada s'ha concentrat al Montsià (-175 afiliacions).

Prem per veure més contingut per a tu