Empordà

Empordà

L’INE confirma que la inflació al maig al conjunt d'Espanya va pujar el 8,7%

Carburants i aliments com el pa, els cereals, la llet, el formatge, els ous i la carn encapçalen les pujades

Repostatge en una gasolinera

La inflació va tancar el maig definitivament amb una taxa anual del 8,7%, la mateixa anticipada per l’Institut Nacional d’Estadística fa uns dies, que va significar un increment respecte al 8,3% del mes anterior. L’índex de preus de consum (IPC) va augmentar el 0,8% respecte a l’abril amb les pujades dels carburants i d’aliments com el pa, els cereals, la llet, el formatge, els ous i la carn entre els més grans increments.

L’evolució de l’IPC, que va arribar a la seva cota màxima al març amb una taxa anual del 9,8%, ha empès el Banc Central Europeu (BCE) a iniciar un canvi de política monetària que comportarà una pujada del preu dels diners de 0,25 punts al juliol, la primera des del 2011. I a aquesta pujada n’hi seguirà una altra al setembre i una etapa de pujades «graduals però sostingudes».

El que va començar com un encariment de l’energia i dels combustibles s’ha traslladat al conjunt de l’economia. Això s’ha notat en les despeses quotidianes i en la cistella de la compra. També pressiona els sindicats a reclamar increments salarials una vegada que ha fracassat el pacte de rendes que demanava el Govern central. Aquest acord, a més dels salaris, hauria d’incloure contenció en els marges i beneficis empresarials per evitar una espiral de pujades de preus.

Compartir l'article

stats