Segueix-nos a les xarxes socials:

Estudi de l´FDI Markets

Catalunya és la quarta regió europea en captació d'inversió europea el 2015

Baiget apunta que l´economia catalana va atraure 5.224 milions d´euros l´any passat, segons un estudi de l´FDI Markets del ´Financial Times´

Catalunya és la quarta regió europea en captació d'inversió europea el 2015ACN

Catalunya és la quarta regió de tot Europa que va rebre més inversió estrangera durant el 2015, segons un estudi de l´FDI Markets del ´Financial Times´ que ha presentat aquest dilluns el conseller d´Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant una conferència a l´IESE. Segons aquest informe, l´economia catalana va atreure 5.224 milions d´euros durant el 2015, una xifra que representa el seu màxim de la sèrie històrica i que situa Catalunya com a líder a la zona d´Europa occidental continental. Baiget ha apuntat que, per aconseguir aquesta fita, l´economia catalana compta amb una bona ubicació geogràfica i mercats propers, un teixit empresarial diversificat i innovador, mà d´obra qualificada i un entorn de tradició industrial.

Amb aquest volum d´inversió, Catalunya escala de la 16a posició que ocupava el 2014 a la 4a aquest 2015, situant-se per sobre de països com Turquia o Irlanda. De fet, Catalunya va ser l´any passat la primera regió de l´Europa continental occidental en volum d´inversió estrangera atreta, per sobre de regions de Països Baixos i França. Durant l´esmorzar-col·loqui a l´IESE, Baiget ha explicat que el paper del Govern és fer "d´acompanyament" als projectes d´aquestes empreses a través de Catalonia Trade & Investment, que treballa per atreure a Catalunya projectes d´inversió de companyies que poden comptar amb localitzacions alternatives o no haver-se plantejat invertir al nostre país.

Així, en el període 2014-2015, Catalonia Trade & Investment va materialitzar 112 projectes d´inversió d´empreses multinacionals a Catalunya, que van suposar una inversió de 637,4 milions d´euros i la creació i manteniment de 10.152 llocs de treball. Es tracta dels dos anys amb la xifra de projectes gestionats més elevada des que va néixer aquesta àrea, el 1985. D´aquesta manera, per cada euro públic de pressupost s´han atret 150 euros d´inversió estrangera. Igualment, per cada lloc de treball creat o mantingut el 2015 pels projectes d´inversió gestionats per Catalonia Trade & Investment s´han invertit 682 euros públic de pressupost, segons ha informat el Govern.

Gairebé un 40% de projectes de noves empreses

Durant el 2014 i el 2015, el 38,4% dels projectes d´inversió estrangera gestionats per Catalonia Trade & Investment van ser de multinacionals que no estaven establertes prèviament a Catalunya. Pel conseller, "això demostra que no només consolidem els inversors que tenim, sinó que en captem de noves: una mostra que som una destinació atractiva". La segona modalitat (22%) van ser inversions de multinacionals que ja tenien presència al país, mentre que el 19% van ser ampliacions. Destaquen les inversions de les multinacionals a les TIC (25,8%), l´automoció (15%), els serveis (8%), així com a l´àmbit l´agroalimentari, l´electrònica, la biotecnologia i la química- amb un 5,3% respectivament- i la metal·lúrgia (4,5%) i el tèxtil (4,5%).

Per cadena de valor, en primer lloc s´han situat els projectes industrials-manufacturers (36,6%), seguits pels serveis (22,3%) i les oficines centrals (12,5%). Baiget ha destacat el creixement de la inversió estrangera en l´àmbit industrial, assegurant que "quan es materialitza una inversió estrangera en indústria estem davant d´apostes a llarg termini", demostrant que a Catalunya "hi ha un ecosistema d´empreses que afavoreix l´activitat i mostra la confiança en el futur i el país".

El país que encapçala els projectes d´inversió estrangera en el període 2014-2015 són els Estats Units, amb un 16,9% del total. El segueixen França (11,6%), el Japó (8%), la Xina (7,2%), Alemanya (5,3%) i Suïssa (5,3%).

Prem per veure més contingut per a tu