Empordà

Empordà

La coral Veus Blanques de Vila-sacra celebra 25 anys amb un «emotiu retrobament»

El festeig de l’efemèride coincideix amb la tornada a la normalitat del grup

A la celebració dels 25 anys, no hi va faltar el pastís d’aniversari | JOSEP MARIA DACOSTA

Era l’any 1997 quan a Vila-sacra naixia un projecte musical que portaria cua. Es tracta de la coral Veus Blanques, formació que enguany celebra el seu primer quart de segle, i que s’ha convertit en un referent de la vida cultural del municipi. És per això que, a l’hora de plantejar el festeig de l’efemèride, es van tenir clares dues consignes: havia de reunir tot el poble, i havia d’agrupar cantaires de totes les èpoques. El resultat? Un «retrobament emotiu», ple d’alegria i de cants, i que va congregar prop d’un centenar de persones.

La celebració va tenir lloc el passat diumenge 7 d’agost, a les 12 del migdia, a l’església de Sant Esteve, en el marc de la Festa d’Estiu de Vila-sacra. En primer lloc, es va celebrar el tradicional Ofici Solemne, que va comptar amb la intervenció musical de la coral Veus Blanques. Ara bé, va ser tot seguit quan va arribar el plat fort de la commemoració. «Vam fer un petit concert en el qual es va reunir a bona part d’excantaires. Vam pujar a l’altar i vam cantar tots plegats», apunta Rosa Lagresa, directora de la coral, que destaca també que a la festa no hi va faltar el pastís dels vint-i-cinc anys. Alhora, es va entregar un punt de llibre commemoratiu a tots els assistents.

Tornada a la normalitat

La celebració del vint-i-cinquè aniversari de la coral Veus Blanques ha coincidit amb un moment històric, i és que enguany la formació ha tornat amb força després que la Covid-19 aturés totalment la seva activitat. «Hem estat dos anys sense cantar, i ara tornem amb empenta. Fa poc vam tornar a actuar, com abans, a la TV2», detalla Rosa Lagresa. Tot i això, la directora confessa que abans de la pandèmia, el grup estava conformat per una vintena d’integrants, però que ara, de moment, són deu les dones que formen part del conjunt, i que actuen sota la direcció de Rosa Amorós.

La coral Veus Blanques en un moment de l'actuació de la Festa d'Estiu Josep Maria Dacosta

Una coral amb història

La coral Veus Blanques de Vila-sacra naixia per la Pasqua de l’any 1997 de la mà de Pere Cortada i Puig, primer director del conjunt, i de Marina Farrés i Cullell, qui fou la primera presidenta. Durant els primers temps, foren força persones les que es van animar a cantar en diverses celebracions parroquials. En aquest sentit, l’ajut de mossèn Josep Pujol i el suport de l’Ajuntament van ser elements claus per desenvolupar la carrera d’aquest conjunt musical.

Amb el pas del temps, la coral va anar creixent, i va anar incorporant encara més habitants de Vila-sacra, i, fins i tot, de poblacions veïnes que volien gaudir del cant. Potser és per això que en aquests vint-i-cinc anys, el conjunt ha teixit una carrera «d’èxit», tot actuant en festes majors, en oficis solemnes, en trobades de corals, en celebracions i a la televisió.

Compartir l'article

stats