Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

Diàlegs literaris sota l'encís de l'Empordà

L'Institut d'Estudis Empordanesos dona veu als escriptors en un primer cicle de converses que recorrerà la comarca

Diàlegs literaris sota l'encís de l'EmpordàFALGUÉS FOTOGRAFIA

Fins al 9 de novembre, l´Institut d´Estudis Empordanesos obre un cicle de diàlegs emporitans i literaris en diverses poblacions de la comarca amb la voluntat d´aproximar la literatura al públic del territori.

Les escriptores Núria Esponellà i Mercè Saurina van inaugurar el cicle a la biblioteca de la Jonquera, el primer dels diàlegs del cicle Escriure des de l´Empordà, que ha organitzat l´Institut d´Estudis Empordanesos, que inclou converses entre dos autors i amb el públic sobre el que significa escriure sota la influència, la presència, o la companyia d´un ter­ritori com l´Empordà. Nascuts o residents a la comarca, els escriptors empordanesos tenen una notable presència en el panorama actual de les lletres catalanes. Són hereus d´una llarga i poderosa tradició -de Pla a les germanes Vayreda, de Víctor Català a Carme Guasch o Maria Àngels Anglada, de Fages a Pep Subirós o el mateix Salvador Dalí-. Ara, aquesta nova fornada d´escriptors debatrà què representa estar a la perifèria de la literatura del país, treballar a comarques i com influeix en la seva obra el fet de viure en aquesta ter­ra entramuntanada. La presidenta de l´Institut d´Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, explica que la tria dels ponents s´ha fet en funció de la seva afinitat, també de la seva disponibilitat i de la seva proximitat al lloc on se celebra cada trobada, ja que el cicle inclou vuit converses, des de la inauguració divendres passat, s´allargarà fins al mes de novembre i recorrerà diferents poblacions de la comarca amb l´objectiu de descentralitzar les ponències.

Cada escriptor parlarà del que suposa per a ell viure i treballar a l´Empordà i com influeix el territori en la seva obra. Es debatrà per exemple si es pot ser empordanès i universal o en quina mesura el territori i la tradició condicionen la creació artística o fins a quin punt ser perifèric interfereix en la projecció d´un escriptor. Les converses són obertes al públic que podrà intervenir en la conversa. Montserrat Segura i Carme Pagès, protagonitzaran la trobada del dia 18 de maig a Cabanes. Àngel Custodi i Rosa Font intervindran a Gar­riguella l´1 de juny, i per la conversa de Figueres, que es farà al Museu del Joguet el 15 de juny, s´ha convidat Jair Domínguez i Helena Tornero. L´activitat es reprendrà després de l´estiu, el 21 de setembre, amb una conversa entre Josep Valls i Joan Ferrerós. Cristina Massanés i Montse Castaño seguiran el 5 d´octubre amb el cicle. El 19 del mateix mes serà el torn de Carles Mallol i Mercè Cuartiella i, finalment, Elisabet Riera i Àngel Burgas clouran aquesta primera tongada de converses literàries. Anna Maria Puig destaca la importància de posar en marxa aquesta iniciativa, que ha tirat endavant la Secció de Llengua, Literatura i Comunicació de l´IEE amb la vocació de portar la literatura arreu de la comarca. Aquesta activitat, que es farà sempre a dos quarts de vuit del vespre, és un pas més en la filosofia de la nova junta de l´Institut d´Estudis Empordanesos, que vol oferir una visió més àmplia del que passa a l´Empordà amb nous projectes com aquest i la posada en marxa de noves seccions, com ara la que es posarà en marxa aviat, dedicada a temes d´economia i de societat.

Prem per veure més contingut per a tu