Segueix-nos a les xarxes socials:

Editats entre 1903 i 1906

La Biblioteca Calders ingressa tres volums de Pere Oriol

Del mateix autor es coneixen tres obres més de contingut divers

La col·lecció local, secció de la Biblioteca Pere Calders que recull totes les publicacions d´autors locals i/o de llibres que tinguin com a marc d´estudi, temática i/o referència Llançà, ha incorporat recentment al seu fons tres llibres de Pere Oriol i Fulcarà.

Pere Oriol i Fulcarà, segons consta a l´Arxiu Municipal, va néixer a Llançà el 24 d´agost de 1858. Va casar-se amb Àngela Nomdedéu i Argonilla, un any més jove que ell i nascuda a San Denis, prop d´Orà (Algèria), filla de pare rossellonès i mare andalusa. El matrimoni va viure al carrer de la Muralla i tingué dues filles, Maria Antònia i Úrsula que nasqueren a Cervera i Llançà, respectivament. Els pares de Pere Oriol - Gregori Oriol i Bosch i Úrsula Fulcarà i Déu , propietaris-, i potser bona part de la seva familia, visqueren al carrer de la Riamera, avui Salmerón, al casal anomenat can Paita. Pere Oriol i Fulcarà morí a Llançà, el 2 d´agost de 1914, a l´edat de 56 anys.

El primer llibre, 'La solución única y verdadera del Problema Social', datat a Llançà al gener de 1903, fou confegit a la impremta d´Antoni Cubas, a Barcelona. El segon, 'Lo Japet y la Mundeta de Castell-fullit', comèdia en quatre actes francocatalana, publicada a la impremta La Modernista de Barcelona l´any 1904. I el darrer, 'El Perico y la Lola', sarsuela catalana, també en quatre actes ; fou editata a Sabadell per l´Impremta i Enquadernacions de V. Giner, l´any 1906.

'La solución única y verdadera del Problema Social', és una, quasi novel·la, en un castellà no exempt de catalanades, força extensa, que pretén reflexionar sobre els valors suprems de la religió com a solución adient als mals dels mortals. L´acció se situa en Llançà no esmentat directament, però sí en múltiples referències.

'Lo Japet y la Mundeta de Castell-fullit', comèdia en quatre actes francocatalana . Comèdia, ambs uns personatges que parlen en francés i els altres en català segons la seva procedencia, situada l´acció principal en un mas de la Garrotxa.

'El Perico y la Lola', sarsuela catalana,és un embolic sentimental de parelles encreuades, en forma de sarsuela amb fragments cantats.

Pel que sabem d´aquest mateix autor llançanenç - establert durant un temps a Cervera de la Marenda -, es varen publicar tres obres més : 'La Justicia Divina' novel·la en castellà; 'La Caritat y la Verge del Port de Llansà', en català, i 'La Bordeta', drama en català en quatre actes. D´aquestes tres darreres, no n´hem trobat rastre, per ara.

Prem per veure més contingut per a tu