Empordà

Empordà

Vilamaniscle inicia la restauració del Castell, «un projecte ambiciós»

El projecte de rehabilitació, que es troba en fase inicial, serà llarg, ja que l’edifici es troba força malmès

El Castell de Vilamaniscle, tot i dur aquest nom, en realitat és un gran casal fortificat | SANTI COLL

Després de molts entrebancs, la restauració del Castell de Vilamaniscle per fi és una realitat. «Aquest és el projecte més ambiciós que s’ha fet mai al poble», diu Ramon Bonaterra, alcalde del municipi.

Les obres de rehabilitació d’aquesta fortificació van iniciar-se la darrera setmana. Ara bé, l’embrió del procés de recuperació el trobem temps abans. Tal com explica Ramon Bonaterra, «aquest és un procés molt llarg que va començar fa anys amb l’adquisició del Castell per part de l’ajuntament». En aquest sentit, afegeix: «L’inici de la restauració és un pas més que també serà molt llarg, ja que el projecte requereix un pressupost molt elevat que anirem assumint a poc a poc».

En aquesta línia, la rehabilitació del Castell de Vilamaniscle es pot dur a terme gràcies al consistori municipal i a la Diputació de Girona, que ha atorgat un ajut de 10.000 euros per ajudar a sufragar els costos de la reforma, així com a altres actuacions de l’àrea de cultura, noves tecnologies, esport i benestar del municipi empordanès.

Actualment, les tasques de recuperació del Castell de Vilamaniscle es troben en una fase primària, ja que el procés de reconstrucció serà llarg i lent perquè l’edifici es troba força malmès. «Les obres han començat consolidant les parts més malmeses, evitant així que es degradin més», detalla Bonaterra.

En la següent fase es faran estudis, amb el suport de la Diputació de Girona, per definir el naixement i la importància històrica de l’edifici. «Si bé l’aspecte actual és el que té des del segle XVII o XVIII, sabem per diferents escrits que l’origen del Castell és mil·lenari», explica l’alcalde.

Molt bones notícies

«Per al poble és un fet magnífic, esperat des de fa temps». Així de clar i contundent es mostra Ramon Bonaterra quan se li pregunta què significa la recuperació d’aquesta edificació pel municipi. «Totes les veïnes i veïns de Vilamaniscle considerem el Castell l’element emblemàtic del poble». Alhora, el batlle explica que, tot i que el procés de recuperació serà llarg, el sol fet d’haver-lo pogut posar en marxa ja és una molt bona notícia. «Haver començat els treballs i evitar que es degradi més, és ja un fet de molta importància i que perseguíem des de fa molts anys».

En aquest sentit, val a dir que el Castell és un espai emblemàtic i molt estimat pels habitants del poble. «És encara avui el nostre signe d’identitat, és l’assentament que va originar Vilamaniscle», assegura Ramon Bonaterra. Val a dir que, tot i que duu el nom de Castell, en realitat es tracta d’un gran casal fortificat de tres pisos, situat a la part alta de la població.

Compartir l'article

stats