Segueix-nos a les xarxes socials:

Medi ambient

Fan una prova pilot a Borrassà per eliminar nitrats de l'aigua del municipi

Dipsalut ha implantat un sistema innovador d'electrodesnitrificació

El Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona) ha instal·lat recentment el mòdul d´electrodesnitrificació a les instal·lacions del dipòsit d´aigua potable de Borrassà.

El sistema que es posa a prova a Borrassà és una nova tecnologia per a la potabilització d´aigües de consum contaminades per nitrats:electrodesnitrificació (EDN, desenvolupada per l´empresa de desenvolupament, assessoria, direcció i implantació de nous procediments i tecnologies, HYDROKEMÓS, SL).

L´alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, diu que "és molt important que el Dipsalut faci la primera prova pilot al municipi, ja que, si surt bé, i és molt probable que així sigui perquè en laboratori fa molt temps que funciona, es podria instal·lar el sistema definitivament a Borrassà i se solucionaria aquest problema". Es preveu que els costos d´explotació i de manteniment siguin menors als de les altres tecnologies comparables existents. La planta que s´ha instal·lat s´ha equipat amb una central d´anàlisi contínua de pH, clor temperatura i altres paràmetres, per poder ser consultats a temps real mitjançant una pàgina web. Després del procés d´electrodesnitrificació, la concentració de nitrats queda dins dels nivells permesos (

L´aigua tractada amb aquesta tecnologia surt de l´electrodesnitrificació clorada i desinfectada. La seva qualitat compleix les ­exigències de potabilitat (RD140/2003) i el sistema no produeix cap residu i no hi ha cap mena de vessament. Roquer diu que "el sistema representa, respecte a altres que hem provat, un avantatge important pel que fa als residus, ja que no en genera i el nitrogen surt directament a l´atmosfera".

La prova pilot durarà 16 setmanes durant les quals es prendran mostres d´aigua de forma continuada. Els resultats del funcionament i la qualitat de l´aigua seran validats per l´empresa Hydrokemos i per l´Institut Català de Recerca de l´Aigua (ICRA). Un cop acabada la prova, sense cost per a l´Ajuntament, i una següent, que es farà en un altre municipi, s´avaluarà la idoneïtat de la tecnologia i la possibilitat de ser realitzada en els sistemes d´abastament afectats per altes concentracions de nitrats. "Si s´ha d´instal·lar definitivament, signarem un conveni amb el Dipsalut, perquè assumeixi el cost del maquinari".

Prem per veure més contingut per a tu