Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

Justícia i Salut inicien les vacunacions als interns dels centres penitenciaris

D'entre els nou centres que hi ha, destaca la presó de Puig de les Basses, a Figueres

Justícia i Salut inicien les vacunacions als interns dels centres penitenciarisGENERALITAT

Justícia i Salut han iniciat avui la vacunació massiva dels interns dels centres penitenciaris. En aquesta fase, s'administrarà la vacuna d'AstraZeneca als interns d'edats compreses entre els 18 i els 55 anys. Són 6.143 persones, que representen el 92 % de la població reclusa. Es tracta de la població interna des 9 centres penitenciaris de règim ordinari: Brians 1, Brians 2, Quatre Camins, Joves, Dones, Mas d'Enric, Ponent, Puig de les Basses, a Figueres, i Lledoners. Un segon grup minoritari, el de les persones privades de llibertat de més de 80 anys, també es vacunarà aquests dies i rebrà la vacuna de Pfizer.

El pla de vacunació ha prioritzat el col·lectiu d'interns perquè comparteixen espais d'ús comú, un dels factors de risc de contagi. I malgrat que els nous ingressos, permisos i trasllats són sotmesos a proves PCR per evitar que un positiu que provingui de l'exterior propagui el virus, els interns estan en contacte amb els professionals que entren i surten diàriament, i amb els familiars que els visiten. En un mòdul, poden conviure-hi entre 80 i 150 persones. El perill que un sol positiu desencadeni un brot és molt alt.

Treballadors de fins a 55 anys vacunats

Treballadors de fins a 55 anys vacunatsLa vacunació de les persones internes arriba mes i mig després que hagin començat a vacunar-se els professionals que treballen en contacte amb ells, als centres penitenciaris i als centres educatius de justícia juvenil. Són professionals essencials que treballen a primera línia.

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, a la infermeria de Quatre Camins

Els primers a ser immunitzats van ser el mig miler de treballadors destinats a les infermeries i unitats COVID on ingressen els interns positius asimptomàtics o amb símptomes lleus, i a les unitats de salut mental. Més tard, va arribar el torn de la vacunació massiva del col·lectiu de professionals de presons i justícia juvenil, en concret dels treballadors d'entre 18 i 55 anys, que són un 80 % de la plantilla.

Cribratge massiu per a professionals

Cribratge massiu per a professionalsSalut i Justícia han realitzat també un cribratge massiu de treballadors de tots els centres penitenciaris i de justícia juvenil. El cribratge, que és el segon que es fa en aquest col·lectiu professional, s'ha dut a terme amb el test PCR. Això ve donat perquè el mòdul 4 del Centre Penitenciari de Quatre Camins (La Roca del Vallès) està aïllat a conseqüència d'un brot de COVID-19. La realització de proves ha permès detectar 78 positius.

Des de l'inici de la pandèmia, 694 interns han donat positiu per coronavirus. N'hi ha 572 de donats d'alta i hi ha hagut un decés, que es va produir a principis de gener a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

De la resta, a banda dels aïllats al mòdul 4 de Quatre Camins; 14 interns estan ingressats a la unitat sanitària COVID-19 de Puig de les Basses; 8, a la unitat sanitària COVID-19 de Brians 2; 2, a la infermeria de Brians 1; 1, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 11, al seu domicili, en aplicació de l'article 86.4 o de permís; 1, al Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa; i un més en un hospital de la xarxa pública.

També s'han confirmat 519 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 452 ja han estat donats d'alta.

Prem per veure més contingut per a tu