Justícia i Salut han iniciat avui la vacunació massiva dels interns dels centres penitenciaris. En aquesta fase, s'administrarà la vacuna d'AstraZeneca als interns d'edats compreses entre els 18 i els 55 anys. Són 6.143 persones, que representen el 92 % de la població reclusa. Es tracta de la població interna des 9 centres penitenciaris de règim ordinari: Brians 1, Brians 2, Quatre Camins, Joves, Dones, Mas d'Enric, Ponent, Puig de les Basses, a Figueres, i Lledoners. Un segon grup minoritari, el de les persones privades de llibertat de més de 80 anys, també es vacunarà aquests dies i rebrà la vacuna de Pfizer.

El pla de vacunació ha prioritzat el col·lectiu d'interns perquè comparteixen espais d'ús comú, un dels factors de risc de contagi. I malgrat que els nous ingressos, permisos i trasllats són sotmesos a proves PCR per evitar que un positiu que provingui de l'exterior propagui el virus, els interns estan en contacte amb els professionals que entren i surten diàriament, i amb els familiars que els visiten. En un mòdul, poden conviure-hi entre 80 i 150 persones. El perill que un sol positiu desencadeni un brot és molt alt.

Treballadors de fins a 55 anys vacunats

Treballadors de fins a 55 anys vacunatsLa vacunació de les persones internes arriba mes i mig després que hagin començat a vacunar-se els professionals que treballen en contacte amb ells, als centres penitenciaris i als centres educatius de justícia juvenil. Són professionals essencials que treballen a primera línia.

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, a la infermeria de Quatre Camins

Els primers a ser immunitzats van ser el mig miler de treballadors destinats a les infermeries i unitats COVID on ingressen els interns positius asimptomàtics o amb símptomes lleus, i a les unitats de salut mental. Més tard, va arribar el torn de la vacunació massiva del col·lectiu de professionals de presons i justícia juvenil, en concret dels treballadors d'entre 18 i 55 anys, que són un 80 % de la plantilla.

Cribratge massiu per a professionals

Cribratge massiu per a professionalsSalut i Justícia han realitzat també un cribratge massiu de treballadors de tots els centres penitenciaris i de justícia juvenil. El cribratge, que és el segon que es fa en aquest col·lectiu professional, s'ha dut a terme amb el test PCR. Això ve donat perquè el mòdul 4 del Centre Penitenciari de Quatre Camins (La Roca del Vallès) està aïllat a conseqüència d'un brot de COVID-19. La realització de proves ha permès detectar 78 positius.

Des de l'inici de la pandèmia, 694 interns han donat positiu per coronavirus. N'hi ha 572 de donats d'alta i hi ha hagut un decés, que es va produir a principis de gener a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

De la resta, a banda dels aïllats al mòdul 4 de Quatre Camins; 14 interns estan ingressats a la unitat sanitària COVID-19 de Puig de les Basses; 8, a la unitat sanitària COVID-19 de Brians 2; 2, a la infermeria de Brians 1; 1, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 11, al seu domicili, en aplicació de l'article 86.4 o de permís; 1, al Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa; i un més en un hospital de la xarxa pública.

També s'han confirmat 519 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 452 ja han estat donats d'alta.